La primera moneda de 50 penics amb el rostre del rei Carles III (Reuters/Peter Nicholls)
La primera moneda de 50 penics amb el rostre del rei Carles III (Reuters/Peter Nicholls)

Carles III ja té moneda: sense corona i mirant cap al costat oposat a la seva mare

Hi haurà dos tipus de monedes amb el rostre del nou rei: la de 50 penics, que serà d'ús corrent, i una de commemorativa de 5 lliures

Redacció/AgènciesActualitzat

El nou rei del Regne Unit, Carles III, ja té moneda amb la seva cara.

Aquest divendres, la fàbrica de la moneda britànica, The Royal Mint, ha fet pública la imatge de les primeres monedes amb la cara del monarca:


Hi haurà dos tipus de monedes amb el rostre de Carles III: la de 50 penics, que serà d'ús corrent, i una de commemorativa de 5 lliures.

Carles III no porta corona, a diferència de les monedes on hi sortia Elisabet II.

El revers de la moneda de 50 penics
El revers de la moneda de 50 penics (Reuters/Peter Nicholls)

El rostre del rei mira cap a l'esquerra, el costat oposat on mirava la seva mare. D'aquesta manera, es manté la tradició que, des de la restauració de la monarquia fa quatre segles, cada monarca mira en direcció contrària a on mirava el predecessor.

El disseny és obra de l'escultor britànic Martin Jennings a partir d'una fotografia del monarca i l'ha validat personalment el rei Carles.

"És el meu treball més petit, però omple d'humilitat saber que el veuran i el tindran a les mans gent d'arreu del món durant segles", ha afirmat Jennings.

Al rostre del monarca l'acompanya la inscripció en llatí "Charles III - D - G - REX - F - D", que significa "Rei Carles III, per la gràcia de Déu, defensor de la fe".

La moneda de 50 penics té, al revers, una còpia del disseny de la moneda del 1953 per commemorar la coronació de la mare del rei actual.

Pel que fa la moneda commemorativa de 5 lliures, a l'altra cara hi ha dos retrats d'Elisabet II.

La moneda commemorativa de 5 lliures amb el rostre de Carles III
La moneda commemorativa de 5 lliures amb el rostre de Carles III (Reuters/Peter Nicholls)

Convivència amb les monedes amb el rostre d'Elisabet II

A partir de la setmana que ve, les monedes ja es vendran a col·leccionistes. Es preveu que, cap a finals d'aquest any, la moneda de 50 penics es posi en circulació.

Les monedes amb la cara del rei conviuran amb les que contenen la cara de la seva mare, Elisabet II, morta el 8 de setembre passat als 96 anys.

Es calcula que queden al voltant de 27.000 milions de monedes amb la cara d'Elisabet II en circulació.

Les monedes d'1, 2, 5, 10 i 20 penics, amb la cara d'Elisabet II, i la de 50 penics, amb la de Carles III
Les monedes d'1, 2, 5, 10 i 20 penics, amb la cara d'Elisabet II, i la de 50 penics, amb la de Carles III (Reuters/Peter Nicholls)

La consellera delegada de The Royal Mint, Anne Jessopp, ha indicat que les monedes duren aproximadament 20 anys, de manera que les monedes amb els dos reis conviuran durant molts anys.

Jessopp ha volgut tranquil·litzar els ciutadans que tenen monedes amb la cara de l'anterior monarca i ha insistit que continuaran sent legals.

A principis de l'any que ve s'encunyaran monedes amb la imatge de Carles III de totes les quantitats en circulació, des de les d'un penic fins a les de dues lliures.

El director de The Royal Mint Museum, Kevin Clancy, destaca que, amb el canvi de monarca, es viu "el canvi més gran en les monedes britàniques en dècades i la primera vegada que molta gent hi veurà una efígie diferent".

 

ARXIVAT A:
Regne UnitCarles III
Anar al contingut