Cap contagi en el concert de l'Apolo on es van assajar els tests ràpids

L'estudi conclou que anar a concerts en condicions de seguretat i tests ràpids previs no s'associa a l'increment d'infeccions de Covid

Actualitzat

Cap contagi. Aquest és el contundent resultat de l'assaig clínic fet en un concert a la Sala Apolo per comprovar l'eficàcia dels tests ràpids per controlar els contagis en aquest tipus d'esdeveniments. Segons els investigadors "els resultats demostren la utilitat de les mesures de seguretat implementades, que inclou el cribratge amb test d'antígens abans de l'assistència a l'esdeveniment."

"L'assistència a un concert amb música en viu que es faci en condicions de seguretat no s'associa a un increment d'infeccions per SARS-CoV-2."

Cap de les 463 persones del grup experimental, és a dir, de les que van assistir al concert, es va infectar, mentre que entre el grup de control, els que no van assistir al concert, només dues persones es van infectar. l'estudi detalla que aquests van passar una forma lleu de la malaltia.

Esdeveniments segurs

El concert, que es va fer el 12 de desembre a la Sala Apolo, va ser el camp de proves de l'estudi PRIMA-CoV liderat per l'Hospital Germans Trias i Pujol, amb la col·laboració de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i del Primavera Sound.

Amb les sales de concerts, discoteques i l'oci nocturn tancat; amb teatre, cinema i esdeveniments culturals suspesos, i aforaments limitats en restauració i comerç, un sistema de control del contagi podria suposar un baló d'oxigen per al sector. Els investigadors confien que "aquestes dades ajudaran a la realització de concerts segurs durant l'època de Covid-19".

Els participants en l'assaig es van sotmetre a un segon cribratge al cap d'una setmana (ACN)

 

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, va manifestar que de l'èxit de l'assaig en depenen grans esdeveniments com el Primavera Sound, però també el Mobile World Congress i altres congressos que hi ha a Barcelona habitualment.

 

En un primer moment s'havia previst fer l'assaig el mes d'octubre, però es va haver d'ajornar per la situació de la pandèmia. També es va reduir el nombre de participants en l'assaig a la meitat: havien de participar-hi 1.000 persones, però finalment en van ser 500 per recomanació del Procicat.

 

Concert/assaig clínic

Els 500 assistents que finalment van anar al concert de l'Apolo havien donat negatiu prèviament en un test d'antígens -i en alguns casos també PCR.

Les proves es van fer entre el divendres anterior i el mateix dissabte del concert en carpes al parc de les Tres Xemeneies. Dels 1.042 voluntaris se'n van escollir 500, que van gaudir del concert el dissabte a la tarda sense haver de mantenir distància, però sí portant mascareta. Els altres 500 van marxar a casa a fer vida normal i amb les mesures habituals d'aïllament social. Aquests són el grup de control.

Tots els participants en l'estudi van firmar un consentiment informat, tenien entre 18 i 59 anys, i no tenien malalties de base, no convivien amb persosones grans ni havien estat diagnosticats de Covid-19 els últims 14 dies.

 

Als que van participar en el concert se'l va donar a l'entrada una mascareta N-95, que només es podien treure per consumir o fumar. Per als fumadors es va disposar un espai i també una zona per a les consumicions. A la zona de ball, amb capacitat per a 900 persones, es podia cantar durant les 4 actuacions en viu i no hi havia cap restricció de distàncies. La sessió va durar 5 hores, de les quals la mitjana d'assistència va ser de 2 hores i 40 minuts.

Es van prendre mesures de ventilació dels espais, es va monitoritzar la qualitat de l'aire i la temperatura, i la circulació de les persones a l'interior estava senyalitzada. També es van evitar cues o aglomeracions als lavabos i a l'entrada i sortida del local.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19SalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut