L'Ajuntament de Ripoll, en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons/Maria Planas Aulet)

Borràs "no és partidària" d'un pacte per impedir que l'extrema dreta governi a Ripoll

Deixa la decisió en mans del dirigents locals de Junts, però creu que s'ha de "deixar governar" Aliança Catalana per fer-los fora després "sense convertir-los en víctimes"

RedaccióActualitzat

La presidenta de Junts, Laura Borràs, no veuria bé un pacte per impedir que el partit d'extrema dreta i independentista Aliança Catalana governi a la capital del Ripollès, però deixa en mans dels dirigents locals del partit la decisió sobre un "cordó sanitari" a l'extrema dreta.

A Ripoll, on fins ara governava Junts, la candidatura d'extrema dreta de Sílvia Orriols ha guanyat les eleccions, però un pacte alternatiu podria impedir-li accedir a l'alcaldia.

Borràs s'ha posicionat a través de Twitter després que un usuari li hagi preguntat si avala un pacte de Junts, ERC, PSC i CUP, que, segons Orriols, estaria "a una passa" de materialitzar-se.

"Jo no en soc partidària", ha dit l'expresidenta del Parlament, que defensa que "contradir la voluntat popular" no és correcte, tampoc quan afavoreix el seu partit.

 

Poc després, la guanyadora de les eleccions a Ripoll ha donat les gràcies a Borràs per fer públic el seu posicionament: "Gràcies, Laura, per respectar la voluntat popular", li ha dit.

Hores més tard, i després de rebre crítiques d'ERC i la CUP, la presidenta de Junts ha optat per refermar les seves paraules explicant que "com a norma general" aposta per respectar la llista més votada i "deixar-los governar un temps" perquè la gent vegi "el seu autèntic rostre", "si saben o no governar".

"I llavors foragitar-los sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer", ha afegit, citant el cas d'Albiol a Badalona. A més, Borràs ha assegurat que "sempre" ha combatut l'extrema dreta.

 

Amb tot, ha subratllat que té "plena confiança" en el que decideixi l'alcalde en funcions, Jordi Munell, la candidata de Junts, Manoli Vega, i tot l'equip del partit a Ripoll.


Crítiques d'ERC i la CUP

Les paraules de Borràs han rebut la contestació dels altres principals partits independentistes. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat, també a través de Twitter, que "al feixisme, vingui d'on vingui, se'l combat sempre i a tot arreu". Per això, ha afirmat que les afirmacions de Borràs "són molt greus".

Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha lamentat que "sota un suposat discurs democràtic s'avala i accepta el discurs exloent, racista i classista de l'extrema dreta catalana. O un discurs o l'altre. Els dos alhora són contradictoris i així s'acosta al segon i s'allunya del primer".

Més enllà de l'independentisme, el portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha assegurat que "votar Junts és votar per un govern de PP i Vox" a les eleccions generals.

Hores després que Borràs hagi obert el debat, l'exconseller i president del consell nacional de Junts, Josep Rull, ha fet una piulada criticant Orriols per estigmatitzar els musulmans amb "prejudicis, ignorància i mala fe".


Els resultats a Ripoll

Aliança Catalana va guanyar les eleccions municipals del 28M a Ripoll amb més del 30% dels vots i 6 regidors. Va quedar  davant de Junts (3 regidors), ERC (3 regidors), el PSC (2 regidors), Alternativa per Ripoll-CUP (2 regidors) i Som-hi Ripoll-Independents pel Ripollès-Independents de Catalunya (1 regidor).

D'aquesta manera, Junts, ERC, el PSC i la CUP disposen de 10 representants, per sobre dels 9 que marquen la majoria absoluta.

Sílvia Orriols va fundar Aliança Catalana després de presentar-se als comicis del 2019 amb el Front Nacional de Catalunya (FNC), partit amb què va trencar menys d'un any després d'aquelles eleccions.

Aliança Catalana denuncia el "greuge de les ajudes públiques contra els catalans" en benefici de la immigració i proposa, a semblança de l'FNC, "frenar" l'islamisme i "prohibir el vel islàmic als treballadors municipals".

ARXIVAT A:
Extrema dretaJuntsLaura BorràsEleccions municipals 2023
Anar al contingut