Biden i Trump arrasen en el superdimarts i consoliden les candidatures per presidir els EUA

Nikki Haley, l'única rival que li quedava a l'expresident, abandona la cursa a les primàries republicanes i Donald Trump ja no té rival dins el partit

RedaccióActualitzat

Sense sorpreses als Estats Units en un superdimarts que ha certificat que els dos principals aspirants a la Casa Blanca, Donald Trump i Joe Biden, no tenen rivals de pes als seus respectius partits i, per tant, es disputaran novament la presidència dels Estats Units a les eleccions del novembre.

Biden ha arrasat en tots els estats que hi havia en joc i només ha perdut a la Samoa Americana, que aporta pocs delegats. En un comunicat, ha acusat Trump de voler destruir la democràcia.

Donald Trump també ha arrasat de manera contundent excepte a Vermont, un estat on també s'elegeixen pocs delegats i on s'ha imposat la republicana Nikki Haley, que després dels resultats ha decidit abandonar la cursa de les primàries republicanes i deixa via lliure a l'expresident.
 


Haley, en la compareixença d'aquest dimecres a la tarda, ha fet oficial la decisió, tot i que no ha expressat el seu suport a Trump. "Ara depèn d'ell guanyar-se els vots de tots aquells de dins i fora del partit que no li han donat suport", ha afirmat.

Trump, per la seva banda, l'ha ignorat en un discurs en què s'ha confrontat directament amb Biden:

"Això és el que fa Biden al nostre país. El que passa amb la inflació és increïble. Ho diu molta gent. L'únic que funciona és la borsa, i això és perquè els nostres sondejos són millors que els de Biden. És el pitjor president de la història del nostre país."

 

"Haver de tornar a triar entre Biden i Trump és una desgràcia"

Eren unes primàries que travessaven el país i els diversos fusos horaris que hi ha, i quan a Califòrnia encara votaven, a la resta d'estats ja s'havia consolidat el patró de la jornada.

Molts ciutadans s'han queixat que ja no quedi pràcticament gens de marge per evitar que les presidencials del novembre siguin una repetició de les de fa quatre anys:

Lizabeth Goranson: "Estic frustrada amb aquest país. El fet que hàgim de tornar a triar entre Biden i Trump és una desgràcia."

Misha Kline: "Una mica decebedor que aquest país continuï encallat aquí. M'agradaria que poguéssim avançar."

Joe Biden s'ha imposat, tal com estava previst, en tots els estats en les primàries demòcrates, malgrat el ressò del vot de protesta pel suport a Israel que va destacar a Michigan fa una setmana.

De tota manera, aquest vot també s'ha deixat sentir en el superdimarts, principalment a Minnesota.

A la banda republicana, i amb l'única excepció de Vermont, Trump s'ha apuntat totes les victòries clarament, especialment als estats que aporten més delegats, com Texas i Califòrnia.

Fins a 16 estats han fet les primàries dels dos partits aquest dimarts, els esmentats fins ara i també Alabama, Alaska, Arkansas, Colorado, Maine, Massachusetts, Carolina del Nord, Oklahoma, Tennessee, Utah, Virgínia i Iowa.


Tot ha anat com s'havia previst

Aquest ha estat un superdimarts amb poca emoció, perquè ja s'esperava que en sortís la confirmació d'un duel Trump-Biden. Trump hi arribava amb la tranquil·litat d'haver triomfat fins ara en pràcticament totes les primàries.

El magnat ja comptava amb 270 delegats i n'hi feien falta 1.215, la meitat més un dels 2.429 totals, per obtenir la nominació oficial de cara a la convenció del partit del mes de juliol.

La seva única rival viva a la cursa, l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley, ja no tenia cap possibilitat de fer-li ombra, després d'haver-se imposat només a Washington DC.

S'ha mantingut ferma fins al superdimarts per oferir una alternativa als republicans més distanciats de Trump i els últims rumors diuen que es podria quedar a la rereguarda preparada per si Trump s'entrebanca en un dels seus múltiples embolics judicials.

Pel que fa a Biden, com a actual president ja no s'esperaven sorpreses en aquesta cursa. Ara bé, al davant hi té obstacles, com ara un índex de popularitat baixíssim, enquestes desfavorables i un debat general sobre la seva edat i la seva capacitat per afrontar un segon mandat.

Un març mogut per a Trump i Biden

Un cop superat el superdimarts, ara als dos dirigents els espera un març mogut i frenètic. D'entrada, Biden afronta aquest dijous el discurs de l'estat de la unió.

Trump, per la seva banda, després del passeig triomfal ha de gestionar la presa de control oficial del partit republicà, per a la qual ha promocionat la dona d'un dels seus fills, Lara Trump. I el dia 25 de març comença a Nova York el seu primer judici penal.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut