Beneficis rècord: els cinc grans bancs espanyols van guanyar 26.000 milions l'any passat

Els cinc principals bancs van guanyar 26.000 milions d'euros, un 27% més, impulsats per la pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu

Jordina Molas SalortActualitzat

Beneficis de rècord a la gran banca espanyola. Els cinc principals bancs, Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankinter, van guanyar l'any passat 26.000 milions d'euros, un 27% més que l'any anterior. Això vindria a ser més del que es paga cada any en prestacions d'atur a tot Espanya.

El gran impuls els l'ha donat la pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu des de l'estiu del 2022. Això ha fet apujar les quotes de crèdits i hipoteques i els ha disparat els ingressos.

El Banc Santander encapçala la llista de beneficis, amb negocis dins i fora d'Espanya, com el BBVA. CaixaBank és l'única entitat que no ha superat un màxim històric, perquè el seu rècord va arribar quan es van fusionar amb Bankia. En el cas del Banc Sabadell, va superar per primera vegada els 1.000 milions d'euros de beneficis i Bankinter també va aconseguir uns guanys que no havia vist mai.

Guanyen molt, paguen poc

Beneficis històrics que van aconseguir malgrat haver pagat l'impost extraordinari de la banca, que grava els seus ingressos extraordinaris fruit de la pujada dels tipus d'interès. Va començar sent temporal i ara el govern espanyol l'ha convertit en permanent. Les entitats l'han rebutjat des del primer dia i asseguren que els beneficis que obtenen no són extraordinaris.

De fet, l'impost està recorregut als tribunals. Però mentrestant, i entre tots els cinc bancs principals, van pagar l'any passat poc més de 1.000 milions d'euros.

La majoria dels bancs han apuntat que la concessió de crèdits i hipoteques va baixar coincidint amb la pujada dels tipus d'interès, perquè s'han encarit. Però esperen que amb les perspectives de la baixada de tipus aquesta tendència es reverteixi.

Els dipòsits, a la cua d'Europa

De fet, els bancs van córrer a apujar els tipus dels crèdits seguint l'estela del BCE, però no ha passat el mateix amb els dipòsits, on la remuneració ha pujat menys i més a poc a poc.

Espanya és un dels països europeus on es paga menys pels estalvis. Al desembre, la remuneració va arribar al 2,6%, però la mitjana europea està per sobre del 3%. I lluny de països com França i Itàlia, on es paguen al 3,8%. Per sota de la mitjana, hi ha països com Portugal (3,1%) i Grècia (1,8%).

CaixaBank guanya més de 4.800 milions

CaixaBank ha sigut aquest divendres l'últim dels grans bancs que ha presentat resultats: no ha batut rècords, però ha guanyat 4.816 milions d'euros, un 54% més. Pel seu president, José Ignacio Goirigolzarri, tant la pujada dels tipus com l'impost a la banca han tingut repercussions negatives a l'hora de concedir crèdits.

També s'ha referit al debat sobre el retorn de les seus socials a Catalunya de les empreses que van marxar l'octubre del 2017. Goirigolzarri ha descartat tornar i ha assegurat que "tenen vocació de permanència" a València, on es van instal·lar des d'aquella tardor.

I s'han referit a la reclamació de les despeses de les hipoteques, després que la setmana passada el tribunal europeu donés més marge per reclamar. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha assegurat que les estan tornant a qui presenti les factures i les reclami.

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar en la presentació de resultats de CaixaBank
José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar en la presentació de resultats de CaixaBank (EFE/Biel Aliño)
ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut