Més marge per reclamar les despeses hipotecàries d'abans del 2019: què diu el TJUE

En la sentència que s'ha fet pública aquest dijous, la justícia europea tomba la tesi d'alguns jutjats espanyols que asseguraven que el termini per reclamar havia caducat

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat avui més marge per poder reclamar les despeses de les hipoteques contretes abans del 2019. La sentència considera que els consumidors no tenien per què saber que eren clàusules abusives, com va declarar el Tribunal Suprem el 2015, ni tampoc tenir coneixement de la jurisprudència posterior, del 2019.

També tomba les tesis de l'Audiència Provincial de Barcelona i altres jutjats, que havien desestimat demandes perquè consideraven que el termini per reclamar començava a córrer quan es constituïa la hipoteca i el consumidor pagava totes les despeses de gestoria, registre, notari i taxació.

I és que el conflicte rau en quina data prendre com a punt de partida per començar a comptabilitzar el termini. Segons el Codi Civil català, la durada d'aquest període és de deu anys, però ara, el TJUE assenyala que la prescripció comença un cop els consumidors coneixen que la clàusula és abusiva.

En aquest sentit, Esther Lorente, vocal de la Secció de Dret del Consum del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, ha assegurat a Catalunya Ràdio que, segons la sentència, els bancs haurien d'haver avisat els clients:

"Les entitats bancàries haurien d'haver comunicat un per un als seus clients l'existència de la clàusula abusiva i a partir d'aquí és quan s'hauria de començar a computar el termini."

Per la seva banda, l'advocada Olga Majoral ha afirmat en declaracions a TV3 que el TJUE "dona un toc d'alerta a les entitats bancàries que el que feien era tancar la porta als consumidors i invocar aquest termini de prescripció".

La firma d'hipoteques es desploma
Les despeses hipotecàries a reclamar són en matèria de gestoria, registre, notari i taxació (iStock)

Més temps per reclamar

Amb la sentència del tribunal europeu s'hauran d'estudiar les demandes cas per cas, però obre la porta que els jutjats puguin interpretar que no hi ha un termini concret que posi límit a la possibilitat de reclamar.

Segons el TJUE, la directiva europea 93/13 exigeix protegir el consumidor, que es troba en "situació d'inferioritat" davant del professional, tant en la capacitat de negociació com pel que fa a informació.

I d'acord amb la sentència dictada aquest dijous, que hi hagi una "jurisprudència nacional" (les sentències del Suprem del 2015 i del 2019) sobre la nul·litat de determinades clàusules no és una prova que el consumidor sigui conscient que són abusives.

"Ja no hem d'esperar el 2025 o el 2029 (sumant els deu anys del Codi Civil a les sentències del Suprem), d'aquestes dates ens n'hem d'oblidar perquè el TJUE ens diu que la ciutadania no està obligada a tenir aquest coneixement de la jurisprudència del Tribunal Suprem", assegura Verónica Dávalos, advocada del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

El TJUE s'ha pronunciat aquest dijous a petició de l'Audiència Provincial de Barcelona (Europa Press)

Per tot plegat, es podria arribar a entendre que, a la pràctica, no hi ha període de prescripció i es pot reclamar en qualsevol moment, tot i que aquesta interpretació queda en mans de cada jutge.

En qualsevol cas, des de l'Associació de Consumidors Especialitzada en la Protecció de l'Usuari Financer (ASUFIN) es mostren molt satisfets per la sentència. Patricia Suárez, presidenta de l'entitat, ha afirmat a Catalunya Ràdio que el dictamen és "una gran notícia per a tots els afectats":

"Podran, ara sí, exercir els seus drets amb tranquil·litat i esperem que els bancs, un cop sabuda aquesta noticia, es posin en marxa a tornar les quantitats als clients, ja que seguim saturant els tribunals de justícia de manera innecessària."


Alguns bancs al·leguen que ja ha prescrit

Aquest dijous, el TJUE s'ha pronunciat sobre casos concrets que està examinant l'Audiència Provincial de Barcelona. Es tracta de tres recursos presentats per entitats financeres contra sentències de jutjats de primera instància.

Aquests tribunals van condemnar els bancs a retornar els imports de les despeses hipotecàries als consumidors.

És per això que les entitats van recórrer la sentència elevant-la a l'Audiència Provincial i al·legant que el termini ja havia prescrit. I és que començaven a comptabilitzar aquest període des del moment en què l'usuari havia pagat l'última factura de les despeses hipotecàries.

Ara, però, la sentència del TJUE posa en dubte aquesta prescripció i obre la porta a donar més marge als consumidors.

 

ARXIVAT A:
Hipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut