Com t'afecta la pujada històrica dels tipus d'interès del BCE

Les hipoteques s'encariran cada vegada més, i els bancs hauran de pagar interessos més alts, però difícilment compensaran la inflació

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) ho avisava des de feia mesos i aquest dijous finalment ho ha fet: ha apujat d'un sol cop els tipus d'interès del 0% al 0'5%, el doble del que s'esperava.

Aquests avisos per fer front a la inflació de la zona euro ja havien fet pujar el principal índex de referència, l'euríbor, que era negatiu fa pocs mesos. Al maig va pujar al 0'28% i ara ja està a l'1,14%.


Hipoteques més cares

L'euríbor és un mirall que reflecteix allò que els bancs pensen que passarà en els pròxims mesos. Amb l'euríbor al nivell més alt en 10 anys, això vol dir que les quotes de les hipoteques s'encariran, tant les noves com les que s'actualitzin aquest estiu.

La previsió també és que els bancs ofereixin més hipoteques a tipus variable, perquè, a mesura que pugi l'euríbor, tindran més marge de benefici que fins ara, amb els tipus al zero.

Un informe recent del Banc d'Espanya ja preveia un enduriment de les condicions dels crèdits després de l'estiu, tant els de consum de les famílies com dels de les empreses.

La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt
La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Wolfgang Rattay)

Hi haurà més pujades

Segons Antoni Garrido, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, el pitjor és el convenciment que hi haurà més pujades en un futur no gaire llunyà:

"Encara es manté en uns nivells raonables, una altra cosa seria que a partir d'aquí el BCE segueixi aquesta política de pujades progressives i en 4 o 5 mesos, si hi ha dues pujades més, després ja l'escenari per a una empresa que demana finançament serà molt més negatiu."

Fa un mes i mig el BCE ja va avisar que pujaria els tipus el juliol i una segona vegada el setembre, tot i que llavors va dir que seria un 0'25% cada vegada, i ara ja els ha apujat el doble d'un sol cop.

Els qui tinguin dipòsits tornaran a cobrar interessos

Pel que fa als estalviadors i inversors, la pujada d'aquest dijous segurament comportarà que ben aviat els bancs hauran de pagar interessos pels diners que hi tinguin dipositats. 

Però aquests interessos difícilment compensaran la pèrdua del valor dels diners que suposa la inflació, que a Espanya ara mateix està per sobre del 10%.

De moment qui està sortint guanyant amb l'anunci del BCE són els grans bancs, que han pujat a la borsa. El que ha pujat més, un 6,33%, ha estat Bankinter, seguit de CaixaBank, amb un 4,32% i el Sabadell, amb un 4,09%.

Efectes en el cost del deute

Un altre efecte, tot i que més indirecte, és el cost del deute. Amb l'augment dels tipus d'interès, països com Espanya o Itàlia hauran de pagar més interessos per finançar-se.

Això, un dia o alter, pot suposar que les administracions s'hagin d'estrènyer el cinturó.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde
La presidenta del BCE, Christine Lagarde (Reuters/Wolfgang Rattay)

Conseqüències en el creixement

La decisió del BCE d'endurir els tipus d'interès és una manera de lluitar contra la inflació sacrificant el creixement econòmic. Això comporta fer equilibris perquè, per refredar el preu, es frena l'economia.

La inflació es produeix perquè hi ha més demanda que oferta. Una possibilitat és incrementar l'oferta, una opció lenta perquè comporta produir més matèries primeres, construir noves fàbriques o agilitzar les cadenes de subministrament.

L'altra possibilitat, més ràpida, és reduir la demanda. Si baixa el consum, la lògica indica que els preus tendiran a moderar-se.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut