Barcelona amplia l'oferta d'instituts escola el curs vinent a Nou Barris i Sant Andreu

La mesura busca reforçar els lligams entre els estudiants, les famílies i els centres i facilitar la continuïtat de l'alumnat de primària a secundària

RedaccióActualitzat

A Catalunya hi ha actualment un centenar d'instituts escola. Són centres públics en què l'alumnat pot cursar tota l'educació obligatòria, és a dir, dels tres fins als setze anys. Es tracta d'un model que es va començar a impulsar el 2005 i que els últims anys ha crescut molt, sobretot en barris on hi ha més estudiants en situació vulnerable. De fet, el nombre d'instituts escola s'ha triplicat en els últims cinc anys a tot el país.

Pel Departament d'Educació, aquest és un bon model per lluitar contra la segregació escolar i l'abandonament prematur dels estudis, ja que permet reforçar els lligams entre els estudiants, les famílies i els centres i facilitar la continuïtat de l'alumnat de primària a secundària.


Tres de nous i un que tanca

El curs vinent, Barcelona guanyarà quatre nous instituts escola, tres a la Zona Nord i un al districte de Sant Andreu.

També se'n perdrà un, l'Institut Pablo Ruiz Picasso, que anirà tancant els grups d'ESO de forma progressiva: el pròxim curs ja no oferirà places a primer i s'aniran tancant, gradualment, les que ara hi ha fins a quart.

L'objectiu és convertir aquest institut, que ara té tres línies, en un centre d'estudis postobligatoris, és a dir, de batxillerat i formació professional.

Una transformació que el claustre de professors del centre no veu amb bons ulls, però que el consorci defensa que s'ha definit d'acord amb les necessitats dels barris de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana. 

El model d'institut escola busca millorar els lligams amb els centres, facilitar el pas a l'ESO i lluitar contra l'abandonament escolar (3Cat)

Es guanyaran sis línies, però se'n perdran tres

En total, doncs, el curs vinent es guanyaran sis línies per a ESO i se'n perdran tres --les de l'Institut Pablo Ruiz Picasso--. En concret, es convertiran en institut escola l'Escola Mestre Morera --que oferirà un grup de primer d'ESO--, l'Escola Ciutat Comtal --que també serà un institut escola d'una línia-- i l'Escola Ferrer i Guàrdia, que tindrà dues línies.

Vicent Peñarroja, director de l'Escola Ciutat Comtal, creu que el canvi permetrà "una mirada molt més transversal del currículum, amb una avaluació continuada molt més documentada":

"Hi haurà un acompanyament, un seguiment molt més documentat de l'alumnat. Amb una transició suau, flexible, no hi haurà pressa."

Al districte de Sant Andreu, l'Escola Molí de Finestrelles es fusionarà amb l'Institut Vapor del Fil per convertir-se en l'Institut Escola Vapor i Molí. 

Segons el Consorci d'Educació de Barcelona, les tres noves línies d'ESO i formació professional que s'obriran el curs vinent permetran transformar l'oferta educativa a la zona, a més de renovar els projectes pedagògics dels centres.

També hi ha prevista una inversió de 500.000 euros per adequar-ne els espais i millorar els equipaments educatius d'aquests barris. La Zona Nord té l'índex més alt d'alumnat en situació de vulnerabilitat social de la ciutat, un 64,7%. 

En un futur, també està previst transformar l'Escola Elisenda de Montcada en un institut escola amb dos grups de primer d'ESO. Per tant, l'oferta educativa actual d'instituts escola a Barcelona s'acabarà ampliant amb cinc noves línies d'ESO, tres l'any vinent i dues més endavant.

En altres ciutats, però, es perdran places d'ESO per donar impuls a la formació professional. És el cas de Santa Coloma de Gramenet, on l'Institut La Bastida ja no ofertarà ni primer d'ESO ni primer de Batxillerat per convertir-se en un centre exclusivament de formació professional.

 

ARXIVAT A:
Educació Formació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut