Barcelona activa el pla per calor extrema, però té la meitat dels refugis climàtics tancats

L'Ajuntament engega els protocols per combatre les altes temperatures d'aquests dies

RedaccióActualitzat

Les temperatures extremes estan sent una constant a Barcelona aquesta setmana. De nit, els termòmetres amb prou feines baixen dels 30°C, mentre que de dia superen els 35 °C.

Davant d'aquesta onada de calor, l'Ajuntament ha activat aquest dimecres la fase d'alerta per calor diürna i manté activada l'emergència per nits tòrrides des de dilluns, quan es va superar el llindar dels 28 °C de temperatura mínima nocturna.

Seguint els protocols del Pla Calor, el Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB) ha enviat un SMS amb consells per combatre la calor a 6.347 usuaris de serveis socials que es consideren persones especialment vulnerables. Aquest dimecres, el CUESB també ha activat un operatiu específic a la via pública per repartir gorres i cantimplores i informar persones vulnerables sobre els refugis climàtics.

Els equips d'emergències preparen l'operatiu a la via pública per l'alerta diürna del Pla Calor
Els equips d'emergències preparen l'operatiu a la via pública per l'alerta diürna del Pla Calor

Refugis climàtics tancats per vacances

Les campanyes informatives del consistori contrasten amb el fet que bona part dels refugis climàtics estan tancats a l'agost. Dels 227 disponibles durant l'any, alguns dies d'agost tot just n'hi ha un centenar d'oberts i prop de la meitat són espais a l'aire lliure --parcs i jardins--, on la temperatura és molt alta malgrat l'aixopluc que ofereix la vegetació.

Cal tenir en compte que la major part dels refugis climàtics són centres cívics, biblioteques, complexos esportius i escoles, espais públics que durant l'agost tanquen o redueixen els dies d'obertura. En el cas de les biblioteques, 24 de les 39 que ofereixen refugi climàtic estan tancades tot l'agost. Només 12 obren durant tot el mes i tres obren durant la segona quinzena. El mateix passa amb els centres cívics, l'àmplia majoria dels quals estan tancats aquest mes.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament ha obert excepcionalment el CUESP del carrer Llacuna, per tal d'oferir a la ciutadania un espai refrigerat addicional durant aquesta onada de calor extrema.

L'Ajuntament de Barcelona assegura que el 97% de la població té un refugi climàtic obert a deu minuts a peu de casa quan tots estan disponibles, un percentatge que baixa fins al 75% durant el mes d'agost.

 

ARXIVAT A:
Onada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut