Seül

Ban Ki-moon condemna l'atac nord-coreà però el Consell de Seguretat no abordarà avui la crisi

Corea del Nord ha bombardejat amb artilleria una illa de Corea del Sud en un dels pitjors incidents entre tots dos països. Hi han mort almenys dos soldats i desenes de cases han quedat en flames. Seül ho qualifica de provocació militar, mentre que el règim del nord diu que han disparat primer des del sud. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha condemnat l'atac de Pyongyang contra territori de Corea del Sud i així ho ha transmès al Consell de Seguretat. Tot i això, el president de torn del Consell ha dit que no s'abordarà aquest assumpte en la reunió d'aquest dimarts perquè "ningú ho ha demanat" i a l'ordre del dia hi ha la situació de l'Orient Mitjà i la pirateria a Somàlia. La Casa Blanca també ha condemnat l'atac i ha mostrat el seu suport a Corea del Sud.

Actualitzat
El portaveu del secretari general de l'ONU, Martin Nesirky, ha emès un comunicat en què Ban Ki-moon expressa la seva "profunda preocupació" i "condemna" a l'atac que ha perpetrat Corea del Nord amb el llançament de projectils d'artilleria sobre Yeong Pyong, una illa sud-coreana on han mort dos soldats sud-coreans.

"L'atac és un dels incidents més greus des del final de la guerra de Corea", entre el 1950 i el 1953, ha escrit Ban Ki-moon. Nesirky ha afegit que "el secretari general condemna l'atac i demana contenció immediata", i alhora ha lamentat la mort dels dos militars sud-coreans i ha enviat el condol als familiars.

Ban Ki-moon, que abans d'ocupar el càrrec de secretari general va ser ministre d'Afers Exteriors de Corea del Sud, ha insistit que les diferències entre Pyongyang i Seül s'han de resoldre "de manera pacífica i a través del diàleg". El portaveu ha afegit que "el secretari general ha transmès la seva profunda preocupació al president del Consell de Seguretat".

El Departament d'Estat dels Estats Units ha dit que vol una resposta mesurada i unificada a l'incident després que la Casa Blanca ha rebutjat fermament l'atac. El president Obama ha mostrat el seu suport a Corea del Sud.

L'atac amb foc d'artilleria que avui ha llançat Corea del Nord contra l'illa sud-coreana de Yeong Pyong amenaça d'agreujar la crisi de les dues Corees, que, encara que van signar el 1953 un armistici, tècnicament segueixen en guerra. El Consell de Seguretat de l'ONU va reforçar al juny del 2009 el règim de sancions a Corea del Nord en resposta al segon assaig nuclear del règim comunista.

Fa una setmana, aquest òrgan va rebre un informe en què s'acusava Pyongyang d'exportar tecnologia nuclear i balística prohibida per les sancions internacionals a països com Síria, l'Iran o Birmània. Aquest document, elaborat per set experts de l'organisme mundial, es va distribuir oficialment als 15 membres del Consell de Seguretat després que la Xina va aixecar les objeccions que des del mes de maig n'havien impedit la divulgació.

En 75 pàgines, els experts expliquen que el règim nord-coreà està involucrat "en activitats nuclears i balístiques en certs països, inclosos l'Iran, Síria i Myanmar (Birmània)", i suggereixen l'adopció de mesures addicionals per impedir que Pyongyang eludeixi les sancions que l'ONU imposa.

La comunitat internacional ha expressat en nombroses ocasions la seva preocupació per la creixent activitat nord-coreana en matèria nuclear. La setmana passada el diari "The New York Times" va informar que el règim de Pyongyang va mostrar a un científic nord-americà un enorme complex secret per a l'enriquiment d'urani.


Escalada bèl·lica entre les dues Corees


Queda poc clar, a hores d'ara, com s'ha arribat a aquest episodi, que posa en perill la precària estabilitat a la regió. El nord diu que ha disparat com a reacció a maniobres militars dels veïns del sud. Des de Seül, en canvi, diuen que tot plegat és una provocació del règim estalinista de Kim Jong Il.

L'illa sud-coreana de Yeong Pyong, de 1.500 habitants, ha rebut l'impacte d'entre 50 i 200 míssils, segons les fonts, provinents de Corea del Nord. Dos soldats sud-coreans hi han perdut la vida i divuit persones més han resultat ferides. Unes deu cases han quedat calcinades. I com a resposta, Corea del Sud també ha disparat 80 obusos.

La versió sud-coreana és que ha estat en reacció a l'atac nord-coreà. El règim de Pyongyang, per contra, assegura que ha disparat els míssils després d'haver estat atacat. Seül ho ha negat, però ha admès que estava duent a terme maniobres militars a la zona amb foc real. Segons l'exèrcit sud-coreà, disparaven trets de pràctica que anaven dirigits a l'oest, cap al mar, i no pas cap al nord.

El govern sud-coreà diu que no admetrà més incidents, mentre que Pyongyang ha amenaçat el país veí amb atacs militars "sense pietat" si les tropes sud-coreanes traspassen "un mil·límetre" les aigües territorials nord-coreanes.

El bloguer català Jordi Sànchez segueix l'escalada des de Seül.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut