Vielha

Baixen els cabals dels rius del Pirineu Occidental, però es manté activada la prealerta de l'Inuncat

Fins dissabte continuaran caient ruixats cada dia, però no s'observa cap situació de pluges que pugui agreujar l'estat actual

Actualitzat

La situació als rius de les comarques del Pirineu occidental tendeix a normalitzar-se després de la disminució de les pluges de les últimes hores. El cabal està en descens i ha baixat el perill de desbordaments a les zones inundables previstes. Fins dissabte continuaran caient ruixats cada dia, però no s'observa cap situació de pluges que pugui agreujar l'estat actual.

Les abundants pluges d'aquest diumenge i dilluns van deixar entre 50 i 190 litres per metre quadrat a tot el Pirineu i el Prepirineu, amb les màximes precipitacions al Pallars Sobirà, el Port del Comte i el nord de la serra del Cadí. Això va fer que Protecció Civil activés la prealerta del Pla d'Emergència per Inundacions, l'Inuncat. Malgrat la baixada dels cabals, es manté la prealerta de l'Inuncat.

La punta màxima de l'avinguda dels rius s'ha produït entre les dues i les cinc de la matinada d'aquest dimarts. En només dos dies, els cabals dels rius pirinencs s'han multiplicat per més de deu. El riu Segre, al seu pas per Organyà, ha assolit en les últimes hores un cabal màxim proper als 300 m3/segon, quasi la meitat que el cabal mitjà de l'Ebre al seu pas per Tortosa.

Reducció dels cabals

Amb la minva de les precipitacions, la situació tendeix lentament a normalitzar-se, els rius ja van baixant de nivell i decreix el perill de desbordaments o sortida de lleres a les zones inundables previstes. Com a exemple, a la Seu d'Urgell, el Segre ha passat de tenir un cabal de 163 m3/segon a les tres de la matinada a 103 metres cúbics a les cinc de la tarda.

Augment de les reserves d'aigua

Les precipitacions abundants han fet augmentar notablement les reserves d'aigua. Els embassaments de les conques internes se situen per sobre del 70% de la seva capacitat i la previsió és que el volum augmenti en les properes hores, tant per les aportacions de les escorrenties del terreny com pels nous episodis de pluja previstos en els propers dies.

Per conques, cal remarcar la del Llobregat, que ha incrementat les reserves 4 punts percentuals en les últimes 24 hores, i ha augmentat del 79% al 83% l'aigua acumulada. A la del Ter, les pluges i les aportacions que hi estan arribant l'han situat al 65%, informa l'ACA. Destaca la pujada d'un punt a l'embassament de Darnius-Boadella, que ara es troba al 66,8%, sobretot perquè permetrà satisfer la demanda d'aigua per al reg.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut