La Noguera Ribagorçana al Pont de Suert (Sílvia Garrido)
La Noguera Ribagorçana al Pont de Suert (Sílvia Garrido)

Es multipliquen per més de deu els cabals dels rius del Pirineu

Néstor GómezActualitzat

Els rius van arribar durant la matinada de dilluns al cabal màxim, amb valors deu vegades superiors als de fa només dos dies.

Les abundoses pluges registrades entre diumnege i dilluns a les capçaleres dels rius n'han provocat un fort i sobtat creixement del cabal. La fisonomia dels rius pirinencs, que durant les darreres setmanes es mantenien en nivells baixos, ha canviat en incrementar-se'n el cabal i s'han inundat zones que feia temps que l'aigua no mullava. Els cabals màxims es van donar entre les 2 i les 5 de la matinada de dilluns a la majoria dels rius situats aigües amunt dels grans embassaments del Pirineu, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

El Segre ha multiplicat per onze el seu cabal en dos dies. Aigües amunt de la Seu d'Urgell, la Valira baixa d'Andorra amb 129 m³/s, quan diumenge només era de 14 m³/s. A Isòvol, ha arribat a un màxim de 89 m³/s i diumenge només baixava amb 8 m³/s. Aigües avall de la Seu d'Urgell, a l'alçada d'Organyà, un cop s'hi han incorporat la Valira, la Vansa, la Guàrdia i Aravell, el riu Segre duu un cabal molt abundós, per sobre dels 250 m³/s. Dels 25 m³/s de diumenge, cap a les 4 de la matinada s'ha assolit un màxim de 286 m³/s. El nivell del Segre ha pujat d'un a quatre metres d'alçada a Organyà.

El creixement dels cabals dels rius a les capçaleres s'han repetir a la Garona i a totes les Nogueres, amb pics màxims assolits aquesta matinada. A poc a poc, el nivell de les aigües dels rius del Pirineu anirà baixant, si bé les pluges continuaran descarregant durant els propers dies al Pirineu, sobretot el de Lleida, i mantindrà elevat els cabals dels rius a les capçaleres.

 

Anar al contingut