Imatge de la carta que va rebre Pablo Iglesias al Ministeri de l'Interior
Imatge de la carta que va rebre Pablo Iglesias al Ministeri de l'Interior

Arxivat el cas de les cartes amb bales que van rebre Iglesias, Marlaska i Gámez

Els agents de la Policia Nacional que ho han investigat no han trobat cap sospitós d'haver-les enviat, tot i que l'arxiu no és definitiu i es pot recórrer

Actualitzat

En plena campanya electoral per a les eleccions del maig a Madrid, el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska, l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, van rebre cartes amenaçants amb bales dins. Ho van denunciar i ara el jutjat d'instrucció número 3 de Madrid ha arxivat el cas al no poder identificar-ne l'autoria.

El jutjat argumenta que els agents de la Policia Nacional que ho han investigat no han trobat cap sospitós d'haver enviat els sobres amb bales dins i el jutge ha decidit tancar el cas, tot i que l'arxiu no és definitiu i es pot recórrer.

Fernando Grande-Marlaska, Pablo Iglesias i María Gámez
Fernando Grande-Marlaska, Pablo Iglesias i María Gámez


Bales i amenaces de mort

Al voltant del 22 d'abril es va tenir notícia de l'existència d'aquestes cartes i dels missatges que contenien. S'exigia la dimissió dels càrrecs públics i se'ls amenaçava de mort.

Tots tres van presentar denúncia. El ministre de l'Interior va especificar que en la seva carta se li deia que "tenia 10 dies per dimitir" i que -textualment- "el temps de riure's de nosaltres s'ha acabat".

La carta dirigida a Pablo Iglesias va arribar a nom seu a la seu del Ministeri de l'Interior, també amb dues bales de Cetme, el fusell d'assalt oficial de l'exèrcit espanyol.

La directora general de la Guàrdia Civil va rebre una carta amb una nota amb amenaces i un cartutx del calibre 7,62 mil·límetres.

 

La carta de Maroto

La ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, també va rebre un sobre que contenía una navalla tacada de vermell. En aquest cas, però, el remitent va ser identificat com un veí d'El Escorial amb un problema de salut mental.

Com que aquesta persona ja havia enviat altres cartes amenaçants a altres remitents, com l'Ambaixada de Turquía, hi ha una investigació encara oberta en un altre jutjat.

Imatge de les cartes amb bales i amenaces facilitada per Correus als mitjans
Imatge de les cartes amb bales i amenaces facilitada per Correus als mitjans (Europa Press / Correus)


Correus no va detectar les bales

Correus va informar que un vigilant subcontractat no va detectar les cartes amb bales. L'empresa pública va exigir a una empresa subcontractada la "retirada immediata" del treballador que estava a càrrec de l'escàner de seguretat quan van passar-hi les tres cartes.

Correus també va facilitar una imatge de l'escàner de seguretat de la pila de tres cartes que no es van detectar al centre que té a Vallecas, a Madrid, en la qual es poden veure les 7 bales de fusell que hi havia a dins.

Segons l'empresa pública, els tres sobres van rebre el mata-segells com si fossin enviaments normals.
 


Les bales del debat

Precisament totes aquestes cartes van protagonitzar un dels moments més destacats de la campanya electoral. Pablo Iglesias va retreure a la cap de llista de Vox, Rocío Monasterio, que dubtés de les amenaces de mort que havien rebut. Monasterio ho havia dit en declaracions prèvies al debat.

Iglesias va reclamar que Monasterio es retractés, cosa que aquesta no només no va fer, sinó que el va interrompre amb invectives constants, fins que Iglesias es va aixecar i se'n va anar. El debat va acabar suspenent-se de males maneres.

 

ARXIVAT A:
PolicialFernando Grande-MarlaskaPablo IglesiasGuàrdia Civil
Anar al contingut