La policia a les portes de l'Escola Verd, a Girona, l'1O
La policia a les portes de l'Escola Verd, a Girona, l'1-O

Arxivada la investigació contra 27 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a Girona

Els advocats que van interposar la querella han recorregut les interlocutòries a l'Audiència

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'ha sabut que el jutjat d'Instrucció número 2 de Girona va arxivar fa més d'un mes les acusacions contra 27 policies nacionals imputats per les càrregues en sis col·legis electorals durant el referèndum de l'u d'octubre a la ciutat.

La jutge entén que no es va produir excés en l'actuació policial, tot i que es van produir lesions, ja que, diu, no podien actuar d'una altra manera.

Es tracta d'agents que van actuar a les escoles Verd, Joan Bruguera, Taialà, Josep Dalmau Carles i a la seu del Servei Municipal d'ocupació.

Els advocats que van impulsar la querella col·lectiva ja van recórrer aquesta decisió la setmana passada perquè consideren que, tot i que l'Audiència va acotar l'acusació a delictes lleus de lesions, no han prescrit.

També neguen l'eximent que aprecia el jutjat considerant que els agents van actuar "en compliment del seu deure".


Arxivat a petició de la Fiscalia

Segons ha informat ara el TSJC, el jutjat d'instrucció 2 de Girona va dictar les sis resolucions d'arxiu fa més d'un mes.

Ho va fer a petició de la Fiscalia, després que l'Audiència resolgués en una interlocutòria que només es podia acusar els policies per delictes lleus de lesions i argumentant que, o bé els fets havien prescrit, o bé es podia aplicar l'eximent que preveu el Codi Penal per actuar "en compliment d'un deure".

El juny del 2021, el jutjat va deixar a un pas de judici 27 policies nacionals i un agent de la Guàrdia Civil que van intervenir en les càrregues de Girona i d'Aiguaviva, cosa que deixava impune l'actuació a Sant Julià de Ramis.

A més, també va resoldre dividir en diverses peces les actuacions. A hores d'ara totes estan arxivades


Les imatges de l'Escola Verd

L'actuació policial a l'Escola Verd és una de les que van quedar àmpliament documentada per molts dels presents amb imatges gravades amb el telèfon mòbil:

En les imatges es veu l'ús que van fer els policies de les porres:

Els testimonis de l'actuació policial al centre expliquen que la violència que es va viure no se'ls esborra de la memòria.

Els fets es van incloure en una querella en què es recollien les denúncies de més de 200 ferits i que van presentar de manera conjunta els ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis.  

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicialPolicialProcés catalàPolicia Nacional
Anar al contingut