"Alguns nens es van amagar sota la taula", l'1-O al Col·legi Verd de Girona

Als testimonis del Col·legi Verd de Girona, la violència que es va viure no se'ls esborra de la memòria

Actualitzat

L'1 d'octubre de l'any passat, la policia va aconseguir tancar el Col·legi Verd de Girona, tot i la resistència de les persones concentrades per defensar la votació.

Jordi Vidal hi era i recorda com ho va viure:

"A la que veus que comencen a repartir tens por. Perquè veus que la gent de davant va sortint i et van empenyent per darrera i al final et trobes a davant amb un policia. I dius: 'Ara sí que aquí lleparé'."

Sílvia Martí també hi era i explica com van entrar els nens que eren al pati cap al menjador de l'escola:

"Hi havia nens que els seus pares es van quedar fora de l'escola en el moment en què va arribar la policia nacional perquè ells jugaven aquí tranquil·lament perquè és el seu pati. I per això ells es van quedar a dins i els seus pares es van quedar fora. Van començar a plorar i llavors vam decidir que els havíem de treure del pati. I vam venir aquí al menjador ens vam refugiar aquí."

En Jordi va ajudar un jove que es va desmaiar:

"Van donar un cop al noi del costat i va caure desmaiat. El noi estava a terra i el seguien picant. I el vaig treure arrossegant, pràcticament."

 

 

La Sílvia explica com de nerviosos estaven els nens dins del menjador:

"Els anàvem intentant tranquil·litzar: 'Va que aviat sortirem, que això ja està.' Hi havia nens que es van amagar sota la taula i no vam aconseguir que sortissin en tota l'estona."

Rosor Riera té present com el policies van entrar al menjador ple de canalla.

"Van entrar molt esverats amb passamuntanyes. Van tirar cadires, taules. Quan van veure els nens allò no va baixar i fins i tot els van dir frases com 'Us venim a salvar. Això és culpa dels vostres pares. Digueu-li als vostres pares que us parlin de lleis'."

 


Aquell dia, els bombers van anar a moltes escoles, però no al Col·legi Verd. En Jordi s'emociona en recordar quan els van demanar disculpes:

"I quan va venir el bombers l'endemà - que hi va haver una concentració davant del col·legi Verd - i ens van dir 'Perdoneu que no hi vam poder ser', i tots ens vam desmuntar."

 

 

El bomber que ho va dir és Mateu Parera-Nieto:

"Quan ets a dalt no saps què dir i el que et surt és una disculpa. Hi ha gent que ens van veure molt en unes escoles i que en d'altres no hi érem. I això et genera un sentiment de culpa i de frustració. Però, és clar, no podíem ser absolutament a tot arreu."

Notícia relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

Per la Rosor, el més greu va ser que la policia va trencar el que siginifica l'escola per als nens:

"El que va ser més difícil aquí és que era l'entorn dels nens. I el que significa una escola per a un nen, s'ho van carregar. Llavors, resignificar el que és l'escola per a ells... ha costat."

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut