París

Arriben a Bucarest els primers 70 gitanos expulsats per França

El primers setanta gitanos romanesos deportats per França han arribat a Bucarest a bord de dos vols comercials procedents de Paris i Lió, segons ha confirmat la Policia de Frontera romanesa. Són els primers del total de 700 que el govern francès té previst retornar a Romania, i alguns a Bulgària, en els pròxims dies, tal com va decidir Nicolas Sarkozy. La Unió Europea ha anunciat que seguirà de prop el procediment per assegurar-se que França no se salta cap normativa comunitària.

Actualitzat
En el primer vol, procedent de París, han arribat 9 persones, en el segon, 61; en total, 23 menys del que s'havia previst inicialment, ja que alguns dels deportats voluntaris no s'han presentat als aeroports francesos. Es preveu que aquest divendres aterrin a la ciutat romanesa de Timisoara 132 emigrants més. Són les primeres expulsions de territori francès d'ençà que el president Nicolas Sarkozy va prometre desmantellar els campaments il·legals de gitanos en tres mesos.

Les crítiques als controvertits plans de Sarkozy es multipliquen, a França i a fora. El govern romanès adverteix del perill d'estigmatitzar una comunitat per la seva ètnia, mentre que la Unió Europea també ha fet un toc d'alerta a les autoritats franceses.

Brussel·les ha avisat París que seguirà molt de prop l'evolució del cas i que les expulsions s'haurien de cenyir estrictament a la normativa europea. També recorda que tots els ciutadans comunitaris tenen dret a la lliure circulació entre els estats membres i també poden establir-s'hi, si volen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut