Aplaudir el narco: la mostra de la impunitat a l'Estret, malgrat la vigilància policial

La mort de dos agents de la Guàrdia Civil envestits per una narcollanxa a Barbate, a Cadis, ha passat davant la mirada de moltes persones que victorejaven l'escena des de terra

RedaccióActualitzat

Bufa fort el vent de ponent i és fosc, fa mal temps, però això no impedeix que un nombrós grup de persones s'agrupi a terra a observar com les narcollanxes s'encaren amb una esquifida zòdiac de la Guàrdia Civil que pretén aturar-los.

Com si fossin a l'amfiteatre romà, els congregats victoregen els traficants, els demanen més ferocitat i es mofen dels agents, a qui criden escarnis com "piolins" o "maricons".

L'escena ha passat aquest divendres a la nit al port de Barbate, a Cadis, quan els agents estaven intentant identificar els ocupants de sis narcollanxes que s'havien refugiat al port per evitar el temporal.

Una de les embarcacions ha passat a tota velocitat i ha envestit la patrullera, provocant la mort de dos dels agents que hi viatjaven.

Els aplaudiments còmplices traspuen la impunitat amb què actuen els narcotraficants, malgrat la presència policial.


Més d'una desena de morts des del 2016

També és revelador que, tot i el risc, els narcotraficants hagin decidit entrar a port a desembarcar la droga després de ser detectats, tal com apunten fonts policials.

La diferència de potència i mida entre les narcollanxes i les embarcacions policials acostuma a ser evident i els narcotraficants en són conscients.

No és la primera vegada que hi ha morts relacionats amb el tràfic de droga al mar. 

Des de 2016, n'hi ha hagut almenys 12 en algun d'aquests episodis a l'Estat, la majoria en aigües de l'Estret durant una persecució.

Si bé això no ajuda els narcotraficants a crear un clima favorable pel seu negoci il·legal, sí que els reafirmen el poder que tenen.

 

Esforços contra el narcotràfic que fan aigües

Precisament, l'incident de Barbate ha arribat quan feia només unes hores que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, havia estat a la zona per explicar una nova fase del pla contra el narcotràfic a l'Estret.

Però la realitat és tossuda i aquests fets tornen a posar en evidència que l'Estat no té el control de la situació; que s'ha perdut altre cop el principi d'autoritat; com ja va passar el 2018.

Aleshores es van posar en marxa els plans especials de seguretat contra el narcotràfic i s'han invertit 120 milions d'euros, als quals se sumaran aquest any més de 36 milions, segons ha assegurat el ministre.


Demanen la dimissió de Grande-Marlaska

Però diverses associacions de guàrdies civils denuncien que els recursos són més que insuficients i han demanat la dimissió de Grande-Marlaska.

El port de Barbate, l'endemà dels fets, aquest dissabte al matí (EFE/David Arjona)

Un diagnòstic que també ha defensat contundentment el fiscal cap de Cadis, Ángel Núñez: "La lluita amb els narcotraficants és totalment desigual, perquè ells recursos".

La fiscal antidroga de Cadis, Ana Villagómez, ha apujat encara més el to: "Si no ens donen els mitjans, que no vinguin al funeral."

 

ARXIVAT A:
PolicialNarcotràficDroguesGuàrdia CivilFernando Grande-MarlaskaSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut