Aplaudiments per als primers turistes alemanys a Mallorca després del confinament

Formen part del pla pilot del govern balear abans que s'obrin fronteres en la desescalada pel coronavirus

Laura GalánActualitzat

Periodistes de mig centenar de mitjans esperaven aquest dilluns l'arribada els primers turistes alemanys a les Illes des d'abans del confinament.

A mig matí ha aterrat el primer vol que ha portat a Mallorca un grup de Düsseldorf. Forma part del pla pilot impulsat pel govern balear per provar els protocols de seguretat que s'imposaran quan reobrin les fronteres als visitants europeus. 

El primer turista a sortir de l'avió ha estat Kersten que té una casa prop de Manacor. Ha dit que està tranquil perquè sap que a Mallorca la situació sanitària és semblant a la del seu país.

"Tothom estava feliç a l'avió."

Georg viatja diverses vegades l'any a Mallorca, acompanyat de la seva parella confia passar "unes vacances tranquil·les."

Dani, també amb la parella, explicava que quan va saber del pla pilot per viatjar a Mallorca no s'ho va pensar dos cops i va fer una reserva per passar uns dies en un hotel de Palma.

En arribar han estat rebuts amb aplaudiments.

El personal de l'hotel pica de mans quan arriben els turistes alemanys
El personal de l'hotel pica de mans quan arriben els turistes alemanys (ccma)

La idea del govern de les Illes era, en principi, avançar la reobertura de fronteres a les Balears dues setmanes respecte al conjunt d'Espanya que s'han convertit en una. El govern Espanyol ha fixat l'obertura als països de l'espai Shengen per al dia 21.

El pla balear, però, es manté amb 47 vols a Mallorca, Eivissa i Menorca. Hi arribaran 10.900 turistes alemanys que no hauran de passar la quarantena de 14 dies, obligatòria per a la resta de viatgers que venen de l'estranger.

Primer grup de turistes alemanys arribant a l'hotel de Palma
Primer grup de turistes alemanys arribant a l'hotel de Palma (Efe/Cati Cladera) 

"Perquè vam tancar els primers i hem estat molt responsables, ara podem obrir els primers."

Quan arriben, els turistes han d'omplir un qüestionari de salut, se sotmeten a un control de temperatura i han de donar el seu número de telèfon per estar localitzables.

Arribada del primer avió a Palma procedent de Düsseldorf
Arribada del primer avió a Palma procedent de Düsseldorf 

Els vols arriben de Düsselforf i Frankfurt. En aterrar a l'aeroport reben un missatge amb informació sanitària, números de contacte d'emergències i mesures a tenir en compte. També els entreguen fulletons amb aquestes informacions.

Els turistes que arribaran en aquest pla pilot són un 0'9% dels visitants que van tenir les Illes en el mateix període de l'any passat.

Alemanya és el principal mercat emissor de turistes cap a les Balears, sobretot a Mallorca. La situació epidemiològica és semblant en tots dos llocs.


Mobilitat a la Unió Europea

Seguint les recomanacions de la Comissió Europea, des d'aquest dilluns, les fronteres interiors europees s'han relaxat i s'han començat a obrir progressivament.

Ja sigui per permetre als ciutadans disfrutar del descans estival o bé per donar oxigen al sector turístic, molt tocat pels efectes del coronavirus.

El mapa de les fronteres a la Unió Europea ara mateix és aquest:

 

En verd, els països en què es pot entrar i sortir dins de la Unió Europea sense cap limitació. Quatre dels grans països de la Unió: França, Alemanya, Itàlia i Polònia, entre d'altres, ja estan oberts.

En groc, països que es van obrint progressivament i que encara hi posen limitacions. De molts tipus: limitació a tercers països o a zones concretes de tercers països, limitació d'entrada però no de sortida... Són bona part dels països de l'est de la Unió Europea. I d'altres com els Països Baixos, Dinamarca i Portugal...

I, finalment, en vermell, un  país que té les fronteres tancades, Espanya. Havien d'estar tancades fins a l'1 de juliol, però Madrid ha reculat i les obrirà diumenge.
 

"Donem l'estiu per perdut"

A Catalunya, el sector turístic retreu al govern espanyol que hagi trigat tant a avançar a diumenge la reobertura de fronteres amb la Unió Europea. Consideren que els pot haver restat reserves.

A Barcelona hi ha 400 hotels i aquest estiu només n'obrirà un centenar.

Manel Casals és el director general Gremi d'Hotels de Barcelona

"En el moment que obrin les fronteres podrà venir la gent però això no vol dir que la gent comenci a viatjar. Nosaltres donem l'estiu per perdut."

Amb una caiguda dràstica de turistes a l'abril i al maig, el sector és conscient que el retard respecte a la resta d'Europa a deixar entrar viatgers pot haver provocat una fuga de turistes a països com Grècia o Itlàlia.

Ho constata Martí Sarrate, president Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades.

"És un desavantatge competitiu. Hauríem d'haver unificat una mica els criteris de la desescalada amb temps perquè la gent es pogués planificar. Perquè hi ha una contradicció ‘ara sí, ara no'."

Eduard Torres, president Turisme de Barcelona, en canvi, no perd l'esperança.

"Tot això començarà a poc a poc i crec que es pot remuntar. Ens hem d'agafar a les bones notícies i estimular l'obertura dels negocis."

Tot i que inicialment els esforços s'han centrat a promocionar el turisme de proximitat, l'obertura de fronteres el 21 juny ha esperonat el sector a moure's per recuperar els viatgers internacionals. A Barcelona ciutat, representen el 85% de tot el turisme.

En el pitjor dels casos, i a l'espera de com vagi l'estiu, la patronal del turisme, preveu unes pèrdues al conjunt d'Espanya aquest any de 80.000 milions d'euros, i la pèrdua d'1 milió de llocs de treball.

La Generalitat ha demanat 7.500 milions a Madrid per reactivar el sector i, juntament amb els governs locals, busca captar clients per a aquest estiu.

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut