Espanya avança la reobertura de fronteres al 21 de juny, excepte amb Portugal
Els controls a la frontera de La Jonquera desapareixeran d'aquí una setmana (Europa Press)

Espanya avança la reobertura de fronteres al 21 de juny, excepte amb Portugal

El govern espanyol anticipa, al final de l'estat d'alarma, l'obertura de les fronteres amb l'espai Schengen

RedaccióActualitzat

Espanya reobrirà fronteres amb l'espai Schengen abans del previst. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en la conferència amb els presidents autonòmics que reobre l'espai fronterer quan acabi l'estat d'alarma, el 21 de juny.

A partir de diumenge vinent, per tant, podran entrar ciutadans de la Unió Europea i de països que formin part de l'espai Schengen. El govern espanyol rectifica respecte a la seva pretensió inicial d'obrir-les l'1 de juliol, més tard que la resta de països de l'entorn, que ho faran el 15 de juny. Europa havia demanat a Espanya que avancés la reobertura de fronteres.

Pedro Sánchez ha anunciat que, davant l'evolució positiva de la pandèmia, d'aquí justament una setmana s'obriran les fronteres.

"Hem decidit aixecar els controls fronterers amb estats membres de la Unió Europea coincidint amb el final de l'estat d'alarma. És a dir, el 21 de juny s'aixecarà també l'obligació de quarantena per als viatgers que entrin en el nostre país. Per tant, s'avança al 21 de juny l'obertura de les fronteres amb la resta de països Schengen"

 

Maroto diu que les fronteres obriran el dia 22 i La Moncloa manté que serà l'1 de juliol
Els controls a les fronteres terrestres hauran durat més de tres mesos (Reuters/Nacho Doce)

 

Amb Portugal, però, els controls fronterers es mantindran més temps...

"Els portuguesos mantenen els controls de fronteres interiors terrestres fins el 30 de juny, tal com ens han sol·licitat. Obrirem la frontera amb Portugal l'1 de juliol"

"Com a conseqüència de la relació tan especial que tenim amb Portugal, l'1 de juliol farem a la frontera una trobada entre el rei i jo mateix, en representació d'Espanya, i el president de la República i el primer ministre, per part de Portugal. Ara estem concretant les dues ciutats de cada país on ens reunirem els quatre representants dels dos estats"


La situació amb Portugal perjudica especialment les comunitats que hi tenen frontera, com Galícia i Extremadura. Galícia, precisament, serà la primera comunitat que passa a l'anomenada "nova normalitat".

 

 

Espanya avança la reobertura de fronteres al 21 de juny, excepte amb Portugal
La frontera amb Portugal s'aixecarà l'1 de juliol (EFE/Fernando Alvarado)


En el bon camí

Sobre la situació de la pandèmia, Sánchez ha volgut remarcar que "l'amenaça no ha desaparegut i ara s'ha de posar en marxa novament el país". "La segona onada és possible i ho hem d'evitar", ha afegit Sánchez.

De tota manera, el cap de l'executiu espanyol s'ha mostrat moderadament optimista de cara a poder superar la pandèmia:

"Ens hem de felicitar perquè la desescalada està funcionant francament bé. Tenim dades positives. Estem a una setmana que s'aixequi l'estat d'alarma (···) Hem augmentat la xifra de PCR. Juntament amb totes les comunitats autònomes se n'han fet més de tres milions. Són uns números que demostren la nostra capacitat de detecció precoç. També podem frenar ràpidament els brots que hi ha en determinats llocs del territori. Això dona molta seguretat al conjunt del sistema"


El president espanyol ha destacat el fet que s'estigui treballant amb intensitat per trobar la vacuna que derroti la Covid-19.

"Tot el món s'està concentrant en la consecució d'una vacuna. No us diré que soc optimista però crec que la ciència pot estar actuant i està avançant ja molt més ràpid del que inicialment estava previst. La novetat és que quatre països de la Unió Europea: Alemanya, França, Itàlia i els Països Baixos estan desenvolupant aquesta vacuna, a la qual la resta de països de la UE hi podrien accedir en les mateixes condicions. Des d'Espanya estem col·laborant en aquest esforç. Seguim de prop totes les dades que hi ha als assajos"


Sánchez ha dit que hi podria haver "una vacuna o més d'una vacuna, en funció de com vagin les investigacions, però esperem que la ciència ens doni una sorpresa positiva aquest any."
 

Espanya avança la reobertura de fronteres al 21 de juny, excepte amb Portugal
El president espanyol, poc abans de començar la roda informativa (EFE/Fernando Alvarado)

 

Una inversió de 3.750 milions per al sector de l'automòbil

El govern presentarà aquest dilluns un pla especial per al sector de l'automòbil, amb una inversió de 3.750 milions d'euros. Sánchez ha dit que aquest programa comptarà amb un finançament per renovar el parc automobilístic, amb incentius especials per als vehicles elèctrics.

El pla s'aprovarà la setmana que ve i incorporarà ajudes especials a les famílies amb menys recursos "perquè ningú quedi enrere en aquest procés".

"En coordinació amb el sector, impulsarem un pla de la cadena de valor de la indústria de l'automoció amb un clar component de mobilitat sostenible, no només per donar suport al sector per la caiguda brutal de la demanda, sinó per orientar-lo cap als objectius i els compromisos que, a nivell de transició ecològica, ens hem marcat com a país dins del continent europeu"

 

La d'aquest matí ha estat l'última videoconferència amb els presidents autonòmics. La intenció és, però, fer-ne una de presencial a finals de juliol.

Aquest dilluns, pràcticament tot el territori espanyol estarà ja en fase 3, i això vol dir que moltes comunitats autònomes passaran a gestionar el tram final de la desescalada i el pas a la nova normalitat.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut