Guantánamo, els deures pendents d'Obama (Reuters)
Els mètodes seguits a Guantánamo han estat criticats arreu del món (Reuters)

Alliberat el pres més antic de Guantánamo després de 18 anys sense càrrecs

El pakistanès Saifullah Paracha, de 75 anys, ha estat reclòs en aquesta presó militar dels Estats Units a Cuba gairebé des de l'inici de la seva existència

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han alliberat Saifullah Paracha, un ciutadà pakistanès de 75 anys, després de 18 anys tancat al camp de presoners de Guantánamo, a Cuba. Paracha era el reclús més antic del camp i, com tants d'altres, mai va ser acusat, ni jutjat.

Així ho ha anunciat a les xarxes el col·lectiu Reprieve, un grup dedicat als drets humans amb seu a Londres. La notícia ha estat confirmada pels Estats Units i el Pakistan.

Saifullah Paracha, un empresari de Karachi, va ser detingut a Tailàndia l'any 2003 i traslladat a la base militar dels Estats Units a Bagram, a l'Afganistan. El 2004 va ser traslladat al campament de l'estació naval dels Estats Units a la badia de Guantánamo, a l'illa de Cuba.

L'acusaven de ser simpatitzant d'Al-Qaeda i de finançar grups jihadistes, però ell sempre havia mantingut la seva innocència. Mai se li van arribar a imputar càrrecs.

El ministeri d'Afers Exteriors del Pakistan s'ha felicitat pel seu alliberament:

"Estem contents que un ciutadà pakistanès detingut a l'estranger es torni a reunir finalment amb la seva família."

El Departament de Defensa dels Estats Units n'ha confirmat la repatriació, argumentant que la seva detenció ja no era necessària per protegir-se d'una "amenaça important per a la seguretat dels Estats Units".

Detinguts a la base militar nord-americana de Guantánamo (Europa Press)

El camp de presoners de Guantánamo va obrir el 2002 per ordre del llavors president George W. Bush i hi van anar a parar centenars de detinguts a tot el món durant la ràtzia nord-americana contra la xarxa Al-Qaeda, després dels atacs de l'11-S del 2001.

El camp va ser condemnat arreu del món per mantenir un gran nombre de presoners sense càrrecs ni judici.

La seva població va arribar a un màxim de 800 reclusos i després va anar disminuint, sobretot durant l'administració de Barack Obama, que va prometre tancar-la. Segons el Departament de Defensa dels Estats Units, a Guantánamo hi queden encara 35 detinguts.

Aquest vídeo del Telenotícies resumeix els 20 anys d'existència de Guantánamo:

ARXIVAT A:
Jihadisme
Anar al contingut