Ahed Tamimi juntament amb la seva mare un cop ha sortit de la presó israeliana
Ahed Tamimi juntament amb la seva mare un cop ha sortit de la presó israeliana (Reuters/Ammar Awad)

Alliberada l'activista palestina Ahed Tamimi, famosa per bufetejar un soldat israelià

La treva, que implica un alto el foc, més alliberaments de presos i ostatges i més ajuda humanitària a Gaza, s'amplia tot aquest dijous

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada Israel ha alliberat una trentena de presos palestins, entre ells, la jove activista Ahed Tamimi. A la sortida, ha explicat davant els mitjans que ha estat sotmesa a "condicions molt difícils" a la presó.

Segons el portal de notícies Al-Quds, les autoritats israelianes haurien amenaçat Tamimi de matar el seu pare, que també es troba empresonat.

A Tamimi la van detenir el 6 de novembre a Ramal·lah, a Cisjordània, acusada d'incitar al terrorisme a les xarxes socials amb un missatge que amenaçava de "matar" colons jueus.

"Us matarem i direu que el que us va fer Hitler va ser una broma. Beurem la vostra sang i ens menjarem les calaveres."

Ara bé, la família de Tamimi sempre ho ha negat. La jove es va convertir en una icona de la resistència palestina el 2015 quan es va fer viral un vídeo en què bufetejava un soldat israelià i en mossegava un altre quan anaven a detenir el seu germà petit. Per aquests fets va complir 8 mesos de presó quan tenia 17 anys.

 

Hamas allibera 16 ostatges més

Per la seva banda, Hamas també ha alliberat 16 ostatges a la Creu Roja. 10 israelians, dos russos i quatre tailandesos. La mateixa milícia ha distribuït imatges propagandístiques on es veuen els segrestadors expressant una gran amabilitat cap als ostatges.

Els alliberats han estat sotmesos a més de 7 setmanes de trauma. Un segrest violent i la reclusió en catacumbes sota el bombardeig dels seus compatriotes. El comiat afectiu ha causat sorpresa a les xarxes socials.

Aquest dijous, un dia més de treva

Israel i Hamas han ampliat in extremis la treva temporal fins aquest divendres al matí amb les mateixes condicions anteriors.

És a dir, un alto el foc i continuar amb l'alliberament d'ostatges israelians a canvi de l'excarceració de presos palestins, i l'entrada de més ajuda humanitària a la Gaza, que inclou combustible i bombones de gas per cuinar.

Qatar, juntament amb Egipte i els Estats Units, manté els esforços per aconseguir un alto el foc permanent a la Franja. Des de l'inici de la treva divendres passat, s'han alliberat 97 ostatges israelians i estrangers i 210 dones i nens palestins empresonats.

Ara bé, Israel no vol parlar de pau, i manté que el seu objectiu és destruir Hamas i reprendre les operacions militars.

Atemptat a Jerusalem

Mentrestant, la violència no s'atura. Tres persones han mort aquest dijous al matí i vuit més han resultat ferides en un atac a Jerusalem occidental, la part israeliana de la ciutat.

Dos palestins han baixat d'un cotxe i han disparat contra les persones que hi havia en una parada de bus en hora punta en una de les entrades de la ciutat.

La policia israeliana ha abatut els agressors i Hamas ja ha reivindicat l'atac.

Alliberada l'activista palestina Ahed Tamimi en l'últim intercanvi de presos i hostatges entre Israel i Hamàs
Policies israelians a l'escena de l'atac que ha acabat amb la mort de tres persones (Reuters/Ronen Zvulun)
ARXIVAT A:
PalestinaIsrael envaeix Gaza
Anar al contingut