Una gran part del gas que consumeix Espanya ve d'Algèria

Algèria crida l'ambaixador a Madrid després del gir al Sàhara i en plena crisi del gas

Alger, aliat del Front Polisario i el pincipal subministrador de gas a Espanya, ha mostrat la seva "sorpresa" pel suport del govern espanyol al Marroc

Actualitzat

El govern d'Algèria ha decidit cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid "amb efecte immediat", l'endemà que el govern espanyol hagi reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Algèria, enemiga del Marroc, dona suport al Front Polisario en aquest conflicte.

El país també és el principal subministrador de gas a Espanya, només superat al gener pel gas natural liquat transportat per vaixells procedents dels Estats Units. Espanya no depèn així tan directament del gas rus com altres països europeus, un dels problemes derivats de la guerra a Ucraïna.

Les autoritats d'Alger han mostrat la seva "sorpresa", després del "brusc gir" d'Espanya, referint-s'hi com "l'antiga potència administradora del Sàhara Occidental", en un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers.


Segona traïció històrica

Hores abans, fonts diplomàtiques algerianes havien criticat el que consideren la "segona traïció històrica de Madrid" al poble saharaui, segons el portal de notícies TSA.

La primera traïció és el "funest acord del 1975", quan Espanya va cedir l'antiga colònia, sense tenir en compte la voluntat de la població.

"Finalment, el Marroc ha aconseguit el que volia d'Espanya", segons les mateixes fonts diplomàtiques.

"Soci fiable"

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, no va aclarir divendres si Algèria tenia informació prèvia sobre el canvi de posició del govern.

Segons Albares, no afectarà el subministrament de gas a Espanya. El ministre només va dir que "la diplomàcia requereix discreció" i que "Algèria ha demostrat repetides vegades que és un soci fiable".

Algèria va trencar relacions diplomàtiques amb Rabat a l'agost. Al novembre, va tancar el gasoducte Magreb-Europa (GME), que passa pel Marroc i bombeja gas fins a la península Ibèrica.

El govern algerià es va comprometre llavors a garantir el proveïment de gas a Espanya i fins i tot a augmentar-lo si calia. A través de l'altre gran gasoducte, el del Medgaz, arriben a Almeria pràcticament 10.000 milions de metres cúbics de gas anuals.

 

Fa dues setmanes, el 6 de març, Pedro Sánchez va parlar amb el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, que, segons fonts espanyoles, li va expressar la voluntat d'ajudar Europa en matèria energètica.

Algèria també envia gas a Europa per un altre gasoducte, el del Transmed, que va cap a Itàlia i que té molta capacitat. De fet, el govern italià ha plantejat augmentar el subministrament que li arriba per aquesta via per evitar no dependre tant del gas rus.


Segon incident en un mes

Al febrer el govern espanyol va anunciar que havia accedit a la petició del Marroc de garantir la seva seguretat energètica a través de la regasificació a Espanya de Gas Natural Liquat comprat per Rabat i que l'hi podria fer arribar a través del gasoducte GME.

Algèria ja va advertir llavors que Espanya no podia fer arribar gas algerià al Marroc.

Ara caldrà veure com s'interpreta des d'Algèria la decisió del govern espanyol respecte al Sàhara.

ARXIVAT A:
MarrocSàhara OccidentalAlgèria
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut