Els avisos d'emergència arribaran als telèfons mòbils dels ciutadans
Els avisos d'emergència arribaran als telèfons mòbils dels ciutadans

Les alertes d'emergències arribaran per SMS al mòbil a partir de novembre

Protecció Civil enviarà missatges davant fuites químiques, alertes climàtiques o altres emergències

RedaccióActualitzat

El sistema d'alertes per missatge al mòbil a la població en casos d'emergència es començarà a provar a tot Catalunya al novembre, segons ha pogut saber TV3. Qualsevol ciutadà que estigui en l'àrea d'influència del punt on s'hagi originat l'emergència, podrà rebre un missatge SMS al telèfon amb indicacions sobre el que caldrà fer.

Els veïns de Tarragona reclamen que es millori la comunicació davant d'incidents a la petroquímica com el d'aquesta setmana amb la fuita de nafta que va provocar fortes pudors. En aquest cas el primer avís a la població es va donar 10 hores després de la fuita.

La greu explosió en un dipòsit d'òxid de propilè de l'empresa IQOXE, al polígon d'indústries químiques de Tarragona el gener del 2020, va posar damunt la taula la necessitat de millorar la comunicació amb la ciutadania. En aquell accident químic, que va provocar tres morts i set ferits, les sirenes no van sonar i això va provocar queixes al voltant dels protocols d'alerta.

Els veïns de la petroquímica de Tarragona reclamen que es millori la comunicació davant d'incidents
Els veïns de la petroquímica de Tarragona reclamen que es millori la comunicació davant d'incidents (CCMA)

Segons una normativa europea, aquest any 2022 s'ha de tenir implantat un sistema d'alertes al mòbil, anomenat "cell broadcasting", que a l'estat espanyol s'ha anomenat "ES-ALERT". Per saber quan s'ha d'activar aquest sistema d'alertes al mòbil, cal definir un protocol d'actuació en què encara s'està treballant.

Mercè Salvat, directora de Protecció Civil, explica que en el cas de les pudors dels últims dies, tot i que no es tractava d'una emergència greu, "és evident que és una situació que va comportar preocupació, neguit i malestar de moltes persones".

La competència per implantar la tecnologia del sistema d'alertes és de l'estat espanyol. Ara tot just estan fent proves en algunes comunitats autònomes. A Catalunya està previst fer una prova amb la població el 2 de novembre, i després implantar-lo definitivament. 

A la pràctica això vol dir que qualsevol ciutadà de Catalunya que estigui en l'àrea d'influència d'on es produeix una emergència, podrà rebre un missatge informatiu sobre com ha d'actuar. Serà Protecció Civil, com ara passa amb les emergències, qui gestionarà la informació que arribarà a la població.

El sistema es provarà amb la població el 2 de novembre
El sistema es provarà amb la població el 2 de novembre (CCMA)
ARXIVAT A:
SalutMedi ambientCrisi climàticaSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut