Els cartells dels principals candidats a l'alcaldia de Barcelona, transformats amb IA (Fundació Arrels)

Així serien els candidats de Barcelona si visquessin al carrer, segons una campanya d'Arrels

L'entitat recorda que només el 32% dels que viuen al carrer podran votar als comicis

RedaccióActualitzat

La Fundació Arrels, que treballa per millorar la vida de les persones sense llar i combatre les causes que els porten a aquesta situació, ha iniciat una campanya pròpia per a les pròximes eleccions municipals a la ciutat de Barcelona.

En concret, la fundació ha adaptat els cartells de campanya d'Ernest Magarall (ERC), Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (Junts), transformant les imatges dels candidats i els seus lemes electorals, simulant com serien si fossin persones sense llar. És una acció que s'inclou en la campanya "Ningúsensedrets" que des d'Arrels impulsen aquests dies de context electoral.

"Hem transformat alguns dels candidats de les principals formacions que es presenten a l'alcaldia de Barcelona per evidenciar com d'inversemblant és el fet que una persona sense llar pugui transformar-se en un actor polític de pes."

Persones excloses

Segons Arrels, la caracterització, que s'ha fet utilitzant la intel·ligència artificial, pretén denunciar les condicions que viuen moltes persones sense llar. És per això que reiteren que es necessiten polítiques transformadores de lluita contra el sensellarisme en l'àmbit municipal i visibilitzar el fet que les persones sense llar "estan excloses, a la pràctica, del dret a la plena ciutadania: no podran presentar-se com a candidates a unes eleccions, fer propostes polítiques i incidir en la societat". Moltes vegades --afegeixen-- "ni tan sols tenen dret a vot".

Arrels denuncia que "només el 32% de les persones que viuen al carrer a Barcelona podran votar".

A la capital catalana unes 1.200 persones viuen al carrer actualment. El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, recorda que el fet de viure al carrer implica que "tens molts problemes i que, en el dia a dia, pots arribar a no percebre la falta de drets a la qual estàs exposat".

"Les persones sense llar, a la pràctica, estan excloses del dret a vot".


El padró, un tema clau en l'accés als drets

Les persones que viuen al carrer veuen els seus drets vulnerats --denuncien des de l'entitat. Entre aquests drets, la possibilitat d'empadronar-se al municipi on viuen. A Barcelona moltes persones sense llar estan empadronades sense domicili fix, tot i que el tràmit és complicat i hi ha persones que no s'arriben a empadronar.

Segons Arrels, en altres municipis les persones sense llar troben encara més dificultats per empadronar-se, perquè els ajuntaments els hi deneguen, incomplint així la llei. En teoria, tots els municipis de l'Estat estan obligats per llei a empadronar els seus veïns i veïnes, tinguin o no una llar; però a la pràctica els ajuntaments incompleixen sistemàticament la llei.

 

ARXIVAT A:
PobresaEleccions municipals 2023
Anar al contingut