La icònica imatge del cirerer Stumpy, a prop dels principals monuments del National Mall (Reuters/Bonnie Cash)
Washington D.C.

La història del cirerer Stumpy: adeu a un símbol de l'amistat entre el Japó i els EUA

El cirerer i altres centenars d'exemplars es talaran dins d'un projecte per substituir el vell dic del riu Potomac, desbordat per l'escalfament global

RedaccióActualitzat

Veïns i turistes s'acomiaden aquests dies del cirerer Stumpy, un arbre tan fotografiat que se'l considera una icona de la ciutat de Washington. Aviat el talaran i es convertirà en compost, com a part d'un projecte de rehabilitació d'un dic al costat del riu Potomac, que està envoltat per alguns dels principals monuments del concorregut National Mall.

L'Stumpy, que es podria traduir com "rabassut", és un exemplar molt estimat. És el més famós entre els 1.400 arbres que embelleixen la zona amb les seves branques plenes de flors rosades. Malgrat l'aparença fràgil i amb una estètica poc convencional, es creu que és el més vell.

A les xarxes, ja fa anys que circulen relats que vinculen la seva aparença d'"aneguet lleig" amb històries d'amor i superació.

És la darrera florida per a aquest arbre i centenars més, situats a la riba sud. Se'n destruiran uns 300, dels quals la meitat seran cirerers, plantats al llarg de gairebé dos quilòmetres de l'embassament adjacent al riu.

Els dics fa dècades que fallen i, a mesura que puja el nivell del mar en el context de crisi climàtica, la marea alta inunda les arrels i part baixa del tronc. Aquesta situació els fa emmalaltir i alguns s'han acabat morint.

Mike Litterst, guarda forestal, portaveu del parc i treballador del National Mall, defensa que la tala no serà el final:

"Tots es convertiran en compost. Tornaran al National Mall i s'escamparan sobre les arrels dels supervivents i els aportaran nutrients. En el cas de l'Stumpy, se n'agafaran esqueixos, es faran clons amb el mateix material genètic i els replantarem."

Els arbres de la zona nord no es tocaran i es calcula que, al cap de tres anys, es podran replantar nous exemplars a l'extrem sud. Segons Litterst, els fans de l'Stumpy "podran demostrar la seva lleialtat tornant a venir."

 

El comiat de les autoritats japoneses

L'ambaixada del Japó a Washington ha homenatjat l'Stumpy i s'hi han referit com "un dels nostres símbols més estimats de l'amistat entre el Japó i els Estats Units".

Les mateixes fonts diplomàtiques han apuntat que la rellevància de la celebració recau en el simbolisme i els valors que representa, més que en els arbres en si. Al Japó la floració dels cirerers, el Hanami, és un esdeveniment ancestral de primer ordre, amb tradicions i festes associades.

La festa del Hanami a la capital nord-americana va començar el 1912. Llavors, l'alcalde de Tòquio, Yukio Ozaki, va regalar 3.000 cirerers com a senyal de la bona relació que en aquell moment hi havia entre els dos països.

Amb tot, no és probable que l'Stumpy i la resta d'exemplars siguin d'aquesta primera plantada, tot i que els responsables del parc nacional reconeixen que la ubicació dels arbres originals no està ben documentada. Mike Litterst ha assegurat:

"La vida mitjana d'un cirerer és d'uns 50 anys, o sigui que seria extraordinari que l'Stumpy o algun altre hagués sobreviscut 112 anys."

Un representant de l'ambaixada nipona, Yuki Sugiyama, ha explicat que "la gent va començar a apreciar-ne les flors i ara Washington rep uns 1,5 milions de turistes només per la temporada de floració".

Amb l'etiqueta #Stumpy, les xarxes s'han anat omplint de missatges d'agraïment i comiat cap al simbòlic arbre.

 

Emmy Vickers, una fotògrafa aficionada, ha explicat a l'agència Reuters: "L'any passat es va inundar molt i els guardes del parc nacional van rodejar l'Stumpy per protegir-lo. He vingut a fer-li una foto abans que se l'emportin."

Les poques branques de l'Stumpy, florides per darrera vegada (Reuters/Bonnie Cash)

 

Festival dels cirerers florits

L'adeu coincideix amb l'arrencada, aquest cap de setmana, de la celebració de primavera amb el Festival Nacional dels cirerers florits. Durant l'edició d'aquest any, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, farà una visita oficial a la ciutat i soparà amb Joe Biden el 10 d'abril.

El festival és un esdeveniment popular que s'allarga fins al 14 d'abril i inclou exposicions, gastronomia, desfilades, espectacles i mercats. Ja feia anys que quedava marcat per les inundacions, cada cop més intenses a conseqüència de l'escalfament global.

La presidenta de l'associació que organitza el festival, Diana Mayhew, assegura que les obres són una bona notícia: "Últimament, les inundacions han fet caure arbres i n'han fet malbé d'altres."

El pic de la floració dels cirerers es considera que es produeix quan el 70% de les flors s'han obert i, a Washington, s'espera que sigui aquest cap de setmana. Amb la crisi climàtica, les dates cada vegada arriben més d'hora. Darrerament, fins i tot el festival ha notat que ja no està sincronitzat amb l'eclosió de les flors.

Unes obres de 113 milions

Les obres formen part d'un projecte de 113 milions de dòlars per reparar els dics, que s'han enfonsat al voltant d'un metre i mig a la zona de terra i dos metres a la part que toca a l'aigua. Començaran a l'abril i els arbres es talaran entre maig i juny.

Els dics desbordats per la marea alta també amenacen infraestructures com les voreres i han obligat a tancar el Jefferson Memorial de tant en tant, perquè l'aigua inunda les passarel·les que hi condueixen.

D'aquí a uns tres anys, es preveu plantar encara més arbres que abans: 455 de nous, entre els quals 274 cirerers. Però desapareixerà la imatge de l'Stumpy com a símbol just al punt més fotografiat, a l'anomenat Tidal Basin.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCrisi climàticaBiodiversitat
Anar al contingut