Imatge de les protestes del Tsunami Democràtic
Tsunami Democràtic va convocar diversos actes de protesta en contra de la sentència del Tribunal Suprem als líders dels procés (Reuters/Jon Nazca)

Activistes i manifestants encausats pel procés comencen a demanar l'aplicació de l'amnistia

Jesús Rodríguez, Oriol Soler, Josep Campmajó i Oleguer Serra, investigats per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic, ja han demanat el sobreseïment de les actuacions judicials en aplicació de la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

A primera hora d'aquest dimarts s'ha publicat al BOE la llei d'amnistia i ja corre el termini de dos mesos per aplicar-la. Les defenses dels activistes i manifestants encausats ja poden demanar-ho i, des de primera hora del matí, ha començat el degoteig de peticions de sobreseïment de causes.

El jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ja té quatre sol·licituds d'encausats en el cas Tsunami Democràtic que demanen que, en aplicació de la llei d'amnistia, s'arxivi la seva causa. García-Castellón ha donat deu dies a les parts personades a la causa perquè es pronunciïn sobre si cal aplicar la norma.

El primer de fer-ho ha estat el periodista de La Directa Jesús Rodríguez, actualment exiliat a Ginebra, que ha demanat el sobreseïment de la causa en què se l'acusa de terrorisme. Poc després també ho han fet l'empresari i editor Oriol Soler, l'activista i empresari Josep Campmajó i el dirigent d'Òmnium Cultural Oleguer Serra, tots ells acusats de terrorisme en el cas Tsunami Democràtic, per les protestes i mobilitzacions postsentència. Actualment, tres d'ells són a l'exili: Jesús Rodríguez i Oleguer Serra, a Suïssa, i Josep Campmajó, que no ha fet públic on s'ha instal·lat.

Just després que els advocats de l'entitat presentessin oficialment la sol·licitud d'arxivament de la causa per a Oleguer Serra, Òmnium Cultural ha posat l'escrit de petició de sobreseïment a disposició de tots els represaliats. Òmnium, que en una piulada ha expressat desconfiança respecte que "la judicatura espanyola apliqui correctament la llei", ha anunciat que el seu equip monitorarà les tendències de l'aplicació de la llei a través de la Sindicatura de l'Amnistia, que han impulsat per "garantir el compliment efectiu de la llei":


Operació Judes: 12 CDRs podrien sol·licitar l'amnistia

Qui també es preveu que demani l'arxivament de les causes són els dotze membres dels CDR acusats per terrorisme en el marc de l'operació Judes i per qui la Fiscalia demana penes de fins a 27 anys de presó per delictes com el de pertinença a organització terrorista. Un d'ells és Germinal Tomàs, arrestat per la Guàrdia Civil el 2019 i que s'exposa a una petició de fins a 27 anys per delictes de terrorisme i elaboració d'explosius.

Quan els processats demanin el sobreseïment de les actuacions judicials, el jutge de l'Audiència Nacional Félix Alfonso Guevara haurà de decidir si l'amnistia és aplicable a les seves causes.

A finals de maig, coincidint amb l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés, l'Audiència Nacional va fixar per al 27 de juny la vista oral d'al·legacions prèvies de la causa. Aleshores, la defensa liderada per Alerta Solidària, ja va argumentar que el judici no s'hauria de produir per la imminent entrada en vigor de la llei.

Grups de suport als investigats en l'operació Judes amb una pancarta que diu 'Defensar la terra no és cap delicte'
Grups de suport als investigats en l'operació Judes es van concentrar la setmana passada a les portes dels jutjats de Sabadell (Gemma Sánchez Bonel/ACN)

Alerta Solidària demana l'amnistia per a 20 casos estratègics

Alerta Solidària ha anunciat que aquest dimarts demanarà l'aplicació de la llei d'amnistia per a 20 casos que consideren estratègics. L'organització de defensa jurídica de l'Esquerra Independentista centra els seus esforços en aquells casos que consideren que, un cop resolts, poden marcar el futur d'altres causes.

Són 20 casos que afecten 53 persones, encausades per aldarulls en manifestacions independentistes. Un d'ells és el d'Adrián Sas, activista independentista condemnat a tres anys i mig de presó per agressions a dos agents dels Mossos d'Esquadra.

Alerta Solidària també farà seguiment d'altres casos com el d'Abel Mora, manifestant condemnat per agressió que va entrar a presó el dia que el Congrés aprovava la llei d'amnistia. Està condemnat a tres anys i nou mesos de presó per agredir un home que portava una bandera espanyola després d'un acte convocat per Jusapol l'any 2018.

Dani Gallardo, condemnat a quatre anys de presó per haver-se manifestat contra la sentència del procés la tardor del 2019 a Madrid, demanarà que s'aixequi l'ordre de cerca i captura contra ell. Gallardo, condemnat per desordres públics i atemptat contra un agent de l'autoritat, va rebre l'ordre d'ingrés a un centre penitenciari a finals de febrer, però no va entrar a la presó de forma voluntària per complir la condemna.
 

Quants activistes i manifestants es poden acollir a l'amnistia?

Abans que hagi entrat en vigor la llei d'amnistia, 749 persones ja han estat absoltes o han vist arxivades les seves causes. Però 419 persones --137 condemnades i 282 amb processos oberts-- podrien beneficiar-se de l'aplicació de la norma, segons Alerta Solidària. Un balanç actualitzat per l'entitat de defensa jurídica de l'esquerra independentista el dia abans de l'aprovació de la llei al Congrés.

El recompte exclou càrrecs polítics, membres d'administracions i persones processades per haver treballat per compte d'alguna administració i inclou els processats per terrorisme en l'operació Judes i també, com a excepció, les deu persones investigades pel cas Tsunami, perquè n'hi ha que només són activistes.

Òmnium Cultural, per la seva banda, quantifica en més de 4.200 les persones represaliades per defensar el dret a l'autodeterminació, però calcula que només una quarta part es podran beneficiar de la llei d'amnistia.

 

ARXIVAT A:
Amnistia
Anar al contingut