Alerta Solidària calcula que 419 activistes i manifestants es poden beneficiar de l'amnistia

No comptabilitzen càrrecs polítics ni treballadors de les administracions i destaquen que 137 persones ja han estat condemnades

RedaccióActualitzat

Alerta Solidària calcula que un total de 419 persones de la societat civil independentista es podran beneficiar de la llei d'amnistia, mentre 749 persones més ja tenen les causes arxivades o han estat absoltes.

És el balanç actualitzat d'aquesta entitat de defensa jurídica de l'esquerra independentista i l'ha fet públic aquest dimecres, un dia abans que previsiblement el Congrés aprovi la llei.

Segons Alerta Solidària, hi ha hagut un total de 1.168 persones amb causes penals relacionades amb el procés independentista, 137 de les quals han estat condemnades.

L'entitat ha exclòs del recompte els càrrecs polítics, els membres d'administracions i també les persones processades per haver treballat per compte d'alguna administració.

Han inclòs els processats per terrorisme de l'operació Judes i també, com a excepció, les deu persones investigades a l'Audiència Nacional pel cas Tsunami, perquè n'hi ha que només són activistes.


137 condemnats i 282 en processos penals

El recompte precisa que gairebé la meitat, 571, han aconseguit que les causes s'arxivessin i que 152, el 27% del total, rebessin sentències absolutòries.

Per contra, 137 afectats han estat condemnats per algun delicte, 12 estan esperant sentència, 127 esperen judici i a 143 se'ls està investigant en causes penals relacionades amb l'independentisme.

Són aquestes persones, un total de 419, les que es beneficiarien de la llei d'amnistia si s'acaba aprovant i els jutges l'apliquen tal com han previst els autors del text legal.

Crida a evitar "discursos triomfalistes"

Alerta Solidària ha explicat que ara activarà un equip tècnic de seguiment de l'aplicació de la llei, per "fer-ne una lectura política sincera, sense discursos triomfalistes forçats."

En aquest sentit, asseguren que aquests discursos "són a l'origen del desengany de la base popular independentista", perquè "maquillen la realitat més dura":

Per tot plegat, el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha afirmat que amb la llei d'amnistia no s'avança cap a la independència i que "no s'han desactivat les armes de l'Estat per a la repressió política":

"Hem de començar a explicar a la gent que si volem avançar cap a la independència la repressió serà un escull important i que la tornarem a tenir ben present, tal com l'hem patit aquests últims anys i molts anys enrere."

Majoral ha insistit en el fet que "si hi ha alguna cosa segura és que l'Estat, quan calgui, ho tornarà a fer", que es tracta que l'independentisme aprengui dels errors comesos i es doti "d'estructures encara més fortes per poder-la superar amb èxit."

 

ARXIVAT A:
Amnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut