L'acord ha de permetre millorar els sous i les condicions laborals dels treballadors socials

Acord per millorar el sou i les condicions laborals dels treballadors socials

Drets Socials apujarà les tarifes que paga a les entitats del tercer sector perquè millorin els sous dels treballadors i la qualitat del servei que donen

El Departament de Drets Socials ha formalitzat un acord amb patronal i sindicats per millorar les condicionals laborals dels treballadors del tercer sector. El pacte, formalitzat aquest dijous, fixa per al 2023 un augment del 4% de les tarifes dels serveis i afegeix un pagament extraordinari equivalent al 2% per fer front a l'increment de costos energètics --és a dir, un increment total del 6%--. L'acord, que les parts han qualificat d'històric, també inclou un increment del 5% de mitjana en les tarifes dels proveïdors d'aquests serveis a partir del 2024.

Les tarifes dels serveis que es veuran incrementats fan referència a àmbits de la gent gran, la discapacitat, la salut mental, la infància i l'adolescència, l'acolliment i l'adopció, l'atenció precoç, el suport a l'autonomia, les drogodependències, el VIH i les tuteles. Amb tot, el departament calcula que els increments de les tarifes milloraran les condicions laborals d'uns 80.000 treballadors.

L'augment de tarifes ha de permetre ampliar i millorar la qualitat dels serveis (ACN / Marta Vidal / Berta Fàbregas)

El pacte l'han signat el Departament de Drets Socials, els sindicats UGT i CCOO, i vuit patronals, entre les quals La Confederació i l'ACRA. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha admès que ha estat un acord "laboriós", però ha fet valdre que tots els agents "han entès la transcendència, importància i oportunitat".

Per als treballadors

L'acord preveu augmentar les tarifes que el govern paga a les entitats proveïdores d'aquests serveis perquè traslladin aquest increment als sous precaris dels seus treballadors i també perquè millorin la qualitat de les prestacions que donen. També s'ha obert la porta a revisar, després de 15 anys, la cartera de serveis, i a anar equiparant progressivament els salaris del sector públic i del concertat. Un objectiu difícilment assolible a curt termini, ja que les diferències arriben, en alguns casos, al 30%.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, amb sindicats i patronals (ACN/ Marta Vidal)

En concret, l'acord preveu un increment mitjà del 15% de les prestacions que reben les persones dependents i es marca com a gran objectiu que els sous dels empleats dels serveis concertats es revisin anualment, com ja passa amb l'educació i la sanitat.

L'augment del 4% previst per a aquest any té caràcter retroactiu. Els sindicats han deixat clar que vetllaran pel compliment d'aquest compromís tot i la varietat de convenis col·lectius que hi ha dins del sector.

Una persona sense llar dormint al ras a Badalona (ACN / Jordi Pujolar)

 

ARXIVAT A:
PobresaDrets humansDrets laboralsInfància
Anar al contingut