Barcelona

Acaba sense acord la reunió de Colau amb el comitè del Metro i amb la direcció de TMB

Aquest dissabte hi haurà una altra trobada a les 16h amb la mediació del Departament de Treball

RedaccióActualitzat

La reunió de l'equip de govern de l'ajuntament de Barcelona amb el comitè d'empresa del metro i amb TMB d'aquest divendres no ha donat resultat. De moment, doncs, continua convocada la vaga per dilluns i dimecres, tot i que les negociacions han quedat obertes. Aquest dissabte hi haurà una altra trobada entre comitè i direcció a les 16h amb la mediació del Departament de Treball.

El comitè d'empresa diu que no considera interlocutors vàlids els directius de Transports Metropolitans de Barcelona, i exigeix que l'ajuntament assumeixi directament les negociacions.

En aquest sentit, el portaveu del comitè de vaga, Òscar Sánchez, ha valorat positivament la implicació de l'alcaldessa, però ha lamentat que "arriba tard", perquè no hi ha temps material per organitzar una altra assemblea de treballadors que pugui ratificar o rebutjar els acords als que es pugui arribar:

"L'últim dia possible per donar una sortida a aquest conflicte era ahir. Ho hem dit fa moltes setmanes, avui se'ns ha preguntat: és viable trobar una sortida? Hem dit que nosaltres no tirarem la tovallola mai, però això algú ho ha portat a un lloc que és molt probable que sigui irretornable."

El comitè de vaga ha exigit una nova oferta. Els representants de Comissions Obreres a la reunió han donat la seva pròpia versió a través de les xarxes socials:

"La sensació ha estat que l'ajuntament estava enganyat per la direcció de l'empresa. L'alcaldessa ha pres bona nota de les dades concretes que li hem donat i s'ha compromès a demanar explicacions."

La versió de l'ajuntament després de la reunió l'ha donada el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha assegurat que la proposta de TMB és raonable, ajustada a les possibilitats del pressupost de la ciutat, però que s'esforçaran per aconseguir un acord que permeti desconvocar la vaga:

"No podem amagar que estem encara en posicions molts distants, però hem fet un pas. Estem disposats a millorar la interlocució i garantir millores pels treballadors, però trobem la vaga desproporcionada. Mai s'havia negociat un conveni tan aviat, ni mai l'alcaldia hi havia intervingut, és un fet excepcional i extraordinari. La ciutat està preparada per si hi ha vaga, però volem negociar per arribar a una solució satisfactòria per a tothom."

 

Una reunió in extremis per evitar la vaga

L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el seu equip s'han reunit aquest divendres a primera hora de la tarda amb el comitè d'empresa del Metro i amb la direcció de TMB a l'ajuntament de Barcelona per intentar que es desconvoqui la vaga prevista per dilluns. Colau ha agafat les regnes de la negociació perquè considera que encara hi ha marge per arribar a un acord que eviti la vaga. L'alcaldessa, que ha dit que no veu motius per convocar la protesta, ha volgut parlar personalment amb els sindicats per aclarir quins són els motius de fons que impedeixen l'acord:

"És la nostra responsabilitat fer el que calgui per evitar una situació de dificultat per a tota la ciutat."

Ada Colau defensa que l'Ajuntament està "disposat a parlar de millores, però dins de les limitacions pressupostàries". L'alcaldessa fa una crida a la voluntat de tothom per desbloquejar la situació, encara que calgui "un últim esforç". Colau ha ofert "responsabilitat, claredat, honestedat, franquesa" perquè l'acord sigui possible, i ha afirmat que hi ha voluntat de diàleg i propostes de millora suficients perquè la vaga es desconvoqui:

"El recurs de la vaga hauria de ser l'últim recurs i no és el cas."

Reunió també amb les cúpules dels sindicats majoritaris, però sense CGT

Abans d'aquesta reunió l'alcaldessa i el seu equip s'han trobat amb els representants dels sindicats majoritaris, UGT i Comissions Obreres. Els representants de CGT, que també hi estaven convidats, han rebutjat assistir-hi perquè havien demanat que l'ordre de les reunions fos la inversa: primer amb el comitè d'empresa i TMB, i després amb les direccions dels sindicats.

Els representants dels treballadors avisen que hi ha molt poc marge per reconduir el conflicte amb l'empresa i poder desconvocar la vaga, i recorda que ja van advertir que, per a ells, el termini en les negociacions expirava aquest dijous. Tot i això, el govern de la Generalitat confia en un acord d'última hora que desbloquegi la vaga de metro durant el MWC.

La votació de l'assemblea

Aquest dijous els treballadors de TMB han decidit mantenir la convocatòria de vaga. Els treballadors han rebutjat en assemblea per unanimitat l'última oferta de la companyia, que passa per un increment del sou de l'1% i reduir la temporalitat.

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims de metro del 50% en les hores punta durant el Mobile.

Els organitzadors del Mobile, preocupats

Malgrat que la Generalitat ja ha decretat aquests serveis mínims de metro i els Ferrocarrils s'han compromès a reforçar el servei durant el Mobile, l'organització del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil no amaga la seva preocupació.

L'organització diu que manté la confiança en un acord d'última hora, però recomana als congressistes registrar-se amb antelació per evitar col·lapses el primer dia del congrés.

L'organització també ha preparat un pla de transport alternatiu per als que no puguin fer servir metro o autobús.

Alguns dels congressistes fins i tot han començat a acreditar-se tan bon punt han arribat a l'aeroport en els estands d'algunes marques.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut