Abandonats al mig del desert: acusen Tunísia d'expulsar migrants a la frontera amb Líbia

Les denúncies arriben l'endemà que el país africà hagi firmat un acord de 900 milions d'euros amb la Unió Europea en matèria d'immigració

Redacció/AgènciesActualitzat

Abandonats al mig del desert, amb temperatures extremes de més de 45 graus, i sense aigua ni menjar. Així és com s'han trobat desenes de migrants africans que busquen passar a Europa des del nord d'Àfrica.

Aquest cop són les autoritats de Tunísia a qui s'acusa d'haver-los retornat amb violència i abandonat en una zona desèrtica de Líbia, a Al-Assah, prop de la frontera amb Tunísia.

Mapa de la zona desèrtica on s'han localitzat els migrants (CCMA)

"Diuen que volen llançar-nos a Líbia" i "matar-me perquè sóc negre". És el testimoni de l'Abu, procedent de Costa d'Ivori, que assegura haver estat colpejat i fins i tot disparat per les autoritats tunisianes, abans de ser abandonat al desert i posteriorment recollit pels guardes fronterers libis.

"Les patrulles de la Guàrdia Fronterera han rescatat desenes de migrants il·legals que fugien de les autoritats tunisianes cap a les zones frontereres de Líbia", ha informat el Ministeri de l'Interior libi en un comunicat.

A Líbia se l'ha acusat repetidament de vulneracions dels drets dels migrants, i és per això que molts en fugen temorosos de la violència policial. Les autoritats d'aquest país han assegurat que el rescat s'ha fet en col·laboració amb l'Organització Internacional per les Migracions (OIM), que els ha repartit aliments, roba i refugi temporal.

La Guàrdia Fronterera líbia els ha localitzat després d'hores abandonats al desert (Europa Press/Arxiu)

El president tunisià, Kais Saied, ha intensificat en els darrers mesos la repressió cap a la dissidència política al seu país, i alhora ha impulsat la criminalització dels migrants subsaharians.

Tunísia, que fins fa poc era un port relativament segur per als migrants, ha passat ara a ser escenari de persecució i atacs contra ells.

L'acord Unió Europea-Tunísia, en entredit

Les acusacions de mala praxi del govern tunisià arriben just l'endemà que la Unió Europea i Tunísia hagin firmat un acord bilateral pel qual el país nord-africà es compromet a cooperar amb Brussel·les en matèria d'immigració a canvi d'un paquet d'ajuda econòmica d'uns 900 milions d'euros.

L'acord, a la pràctica, vol combatre la migració irregular, reforçar els controls fronterers i endurir les mesures contra el tràfic de persones, a més de rescatar les finances estatals i promoure la transició a l'energia verda.

Encaixada de mans entre el president de Tunísia, Kais Sayed, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (Reuters)

La presidència tunisiana va anunciar l'acord diumenge durant una cerimònia amb el president del país nord-africà, Kais Saied, acompanyat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el primer ministre holandès, Mark Rutte, i la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni.

En els últims mesos, milers de migrants africans s'han concentrat a la ciutat tunisiana de Sfax amb l'objectiu de dirigir-se cap a Europa, un fet que ha portat Tunísia a enfrontar-se a una crisi migratòria a la qual ara vol posar fi.

ARXIVAT A:
MigracionsUnió EuropeaRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut