Frankfurt

El BCE injecta una segona remesa d'euros per por que la crisi dels EUA contagiï Europa

El Banc Central Europeu ha tornat a intervenir per evitar que Europa es contagiï de la crisi hipotecària que s'està vivint als Estats Units. Ahir, es va mobilitzar amb una injecció de diners rècord. Va posar en circulació més de 94.000 milions d'euros perquè els bancs privats de la zona euro poguessin disposar de líquid. I avui ha tornat a presentar una subhasta per injectar 61.050 milions d'euros. A més, alguns bancs europeus ja han començat a supendre la cotització d'alguns fons d'inversió. El nerviosisme també s'està notant a les borses de tot el món.

Actualitzat
El món dels diners està inquiet. Des de fa setmanes, els crèdits hipotecaris de risc nord-americans estan en situació de crisi, una situació que ha traspassat la sensació de perill als inversors i que ha creuat l'Atlàntic per començar-se a instal·lar en els mercats europeus.

Els bancs, amb l'aigua al coll


Hi comença a haver uns quants exemples que il·lustren aquest nerviosisme, com el fet que el banc més important de França, el BNP Paribas, hagi anunciat la congelació temporal de tres fons d'inversió relacionats amb aquests tipus de crèdits hipotecaris. També aquesta setmana, una de les entitats financeres més importants dels Estats Units, American Home Mortgage, s'ha declarat en fallida. L'empresa especialitzada en préstecs hipotecaris ho va anunciar juntament amb l'acomiadament del 90% de la plantilla.

Les borses pateixen

Tot plegat s'ha vist reflectit, com no podia ser d'altra manera, a les borses. Ahir, la de Nova York va patir una de les caigudes més importants dels últims anys. També l'Ibex-35, l'índex borsari de referència a Espanya, se'n va ressentir. I en l'obertura de la sessió, aquest divendres, els parquets han reaccionat a la baixa. L'Ibex 35 perd ara un 1,3%, mentre que a la resta de mercats europeus les caigudes són més importants i s'acosten al 2%.

El BCE es cura en salut


Les reserves monetàries han reaccionat a aquest corrent de crisi i han volgut posar la bena abans de la ferida. Aquest dijous, el Banc Central Europeu va injectar al flux monetari una quantitat de diners rècord: 94.800 milions d'euros per garantir fons suficients als bancs de la zona euro, en previsió de problemes amb els crèdits hipotecaris. Des de l'11-S no s'havia fet una operació d'aquest tipus, i llavors va ser de menys quantitat.

La por que la crisi travessi l'Atlàntic és més evident que mai. I és que després d'aquesta injecció monetària el Banc Central ha tornat a intervenir en una segona onada de líquid. El BCE ha presentat una nova subhasta de refinançament a un termini de tres dies per injectar liquiditat al mercat, que ha adjudicat finalment a 61.050 milions d'euros.

Aquesta subhasta es farà a un tipus mínim del 4%. Segons ha afirmat el banc mateix, es tracta d'una operació que té com a objectiu "assegurar condicions d'ordre al mercat monetari de l'euro", afegeix la nota.

La reacció dels EUA

El BCE no ha estat l'únic a posar diners en circulació; la Reserva Federal nord-americana va injectar 24.000 milions de dòlars. Tot i això, el president dels Estats Units afirma que l'economia del país és prou forta: "Els fonaments de la nostra economia són forts. Ho he dit abans. Hi ha una forta creació de treball. Els salaris nets estan creiexent. I la inflació és baixa."

En un món cada dia més globalitzat, tot està connectat i l'economia potser encara més. L'ombra de la crisi hipotecària s'està estenent i les borses es comencen a preparar.
Anar al contingut