838 morts més per coronavirus a Espanya, que acumula gairebé 80.000 contagis

Les morts a causa de l'epidèmia de coronavirus a Espanya són 6.528

RedaccióActualitzat

Com cada dia a aquesta hora, el Ministeri de Sanitat ha facilitat les dades per saber l'evolució de la pandèmia pel coronavirus a l'estat espanyol. Un dia més, les xifres continuen a l'alça. El nombre total de contagis arriba gairebé a 80.000 persones i 838 han mort en les últimes 24 hores a causa de la malaltia.

El nombre total de persones a Espanya que han donat positiu de Covid-19 és de 78.797. Les morts a causa de l'epidèmia ja són 6.528.

Sanitat ha informat també que hi ha 4.907 pacients en Unitats de Cures Intensives. Una xifra positiva és que han estat donades d'alta 14.709 persones des de l'inici de l'emergència sanitària.

A Catalunya, on la Conselleria de Salut cada vespre informa de les dades, se superen els 15.000 contagis i els 1.200 morts. Aquest dissabte hi va haver 763 positius nous i 156 víctimes mortals.

Per comunitats, Madrid registra 22.677 casos de contagiats i 3.082 morts. Darrere seu se situa Catalunya, amb 15.026 positius i 1.226 persones que han perdut la vida. Al País Basc hi ha detectats 5.740 contagiats i 265 morts; a Castella i Lleó hi ha 5.414 positius i 380 persones mortes, i a Castella-la Manxa, 5.246 nous casos i 539 defuncions.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, ha dit que la corba d'increment de casos de coronavirus fa uns dies que està baixant, però ha dit que cal prudència amb aquestes dades perquè, pel fet de ser cap de setmana, "la reducció pot ser menor":

"L'evolució sembla que s'ha estabilitzat i, fins i tot, ha començat un descens. Però el problema fonamental és controlar que les nostres UCIs no se saturin."

 

Fernando Simón ha dit que, en aquests moments, hi ha sis comunitats autònomes que "estan al límit de capacitat a les UCIs" i tres més hi estan arribant, tot i que s'ha negat a dir de quines comunitats es tracta. Ha insistit, com ja ha fet en les últimes compareixences, que l'objectiu fonamental ara és garantir que les unitats de cures intensives no se saturin, per la letalitat associada a una possible massificació.

Tampoc ha volgut donar detalls de quins criteris s'estan adoptant per evitar que aquestes comunitats amb les unitats d'intensius més plenes no arribin al punt de saturació. Però ha dit que hi ha mecanismes "que permeten que alguns recursos passin d'una comunitat a una altra" amb l'objectiu d'anar millorant progressivament en conjunt.

El responsable del comitè tècnic de control del coronavirus a Espanya ha destacat que és molt probable que l'epidèmia "estigui evolucionant correctament" perquè, ha dit, ja hi ha un 20% d'altes hospitalàries.

Irene Montero i Carolina Daries tornen a donar positiu

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès que "hi ha casos particulars" en què el coronavirus SARS-CoV-2 pot mantenir-se més enllà de dues setmanes després de registrar-se un primer positiu.

És el que ha passat en el cas de dues ministres del govern de l'Estat, Irene Montero i Carolina Daries. Totes dues han confirmat aquest cap de setmana que les proves diagnòstiques a les quals s'han sotmès després de fer una quarantena de dues setmanes han tornat a donar positiu.

Fernando Simón ha dit que els protocols actuals que fixen la durada de la malaltia en uns 15 dies "són correctes en general":

"Ara mateix això no ho podem modificar perquè hi hagi algunes situacions particulars. A falta d'informació substancial, no ens consta que aquestes permanències de virus suposin un risc per a la transmissió a la comunitat."

Ha recordat, això sí, que el virus es pot transmetre encara que el portador sigui asimptomàtic i tingui un bon estat de salut, com és el cas, ha dit, de Darias i Montero en aquest moment.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut