Milers de pagesos col·lapsen el centre de Madrid provinents de diversos punts com Catalunya

Agricultors i ramaders de tot l'estat s'han concentrat davant del Ministeri d'Agricultura per reclamar solucions per al sector

RedaccióActualitzat

La manifestació en defensa de la pagesia ha ocupat aquest dimecres al centre de Madrid, en una protesta unitària que aglutina agricultors i ramaders de tot l'estat, i on hi participen uns 500 pagesos catalans.

La mobilització ha començat a la Puerta de Alcalá, on hi han arribat centenars de tractors procedents de les cinc columnes que han enfilat cap a la capital espanyola. Han avançat pel centre de la ciutat fins a arribar al Ministeri d'Agricultura, on s'han quedat fins a quarts de 7 de la tarda.

Els pagesos, arribats d'arreu de l'estat, concentrats a la Puerta de Alcalá de Madrid (Europa Press/Carlos Luján)

Alguns tractors havien quedat bloquejats per la Guàrdia Civil a les entrades de la capital espanyola. La Delegació del govern espanyol a Madrid ha dit que s'ha permès l'accés a la ciutat de 500 tractors, "tal com els organitzadors van quantificar en la comunicació prèvia a la mobilització". Per tant, han afegit, "no s'ha permès el pas" d'uns 150 tractors, ja que superava la xifra comunicada.

Un dels tractors catalans arribant a la Puerta de Alcalá (3Cat)

Moments de tensió

Enmig d'aquest intercanvi de retrets, s'han produït moments de tensió entre els manifestants i la policia, que ha arribat a fer alguna càrrega per intentar evitar que els pagesos arribin al ministeri d'Agricultura.

En aquest sentit, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha dit que les mobilitzacions del camp "sempre han estat tranquil·les":

"Els poders de l'Estat sembla que estan actuant i que volen entorpir que el dret de manifestació es faci, però aquí la gent només té pretensions d'expressar el seu rebuig a les polítiques i demanar solucions per viure dignament".

Caball s'ha expressat així, després d'unes declaracions del govern espanyol dient que esperaven que la protesta fos "pacífica".

Moments de tensió i càrregues policials prop de la Puerta de Alcalá (3Cat)

Es manifesten amb "l'empenta" de les últimes protestes

Els pagesos de Lleida que hi participen van sortir aquest dilluns a la tarda amb vehicles particulars o amb tren per fer nit a Segòvia. Des d'allà, s'han unit a una de les columnes de tractors per seguir fins al centre de Madrid.

Ester Gomis, pagesa i membre del grup Dones d'Unió de Pagesos, explica què hi han anat a fer:

"Anem a reivindicar el que ha reivindicat Unió de Pagesos des de fa anys: que ens facin cas d'una vegada"

 

Els pagesos reclamen a la capital espanyola solucions pel sector, unes reivindicacions que s'arrosseguen de fa anys i que han cristal·litzat de manera especial en les protestes de les últimes setmanes. Gomis reconeix que aprofiten "l'empenta" d'aquestes jornades.

Desenes de tractors, dirigint-se cap al centre de Madrid (Europa Press/Rafael Bastante)

El sector viu amb malestar diverses qüestions que s'han anat agreujant els últims anys: des de l'increment dels costos de producció, els baixos preus que els paguen, la falta de control en les importacions, la nova política agrària comuna (PAC), la greu sequera i, sobretot, l'excés de burocratització.

Aquestes setmanes de mobilitzacions han provocat moviments polítics. A Catalunya, hi ha hagut un parell de reunions amb la Generalitat.

En l'última, membres de la Plataforma Pagesa es van trobar amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, a qui van arrencar diversos compromisos per desencallar les reivindicacions, després d'una reunió de sis hores.

Entre d'altres, la Generalitat s'ha compromès a reformular el Pla especial de sequera i a establir ajuts de fins al 80% per les pèrdues causades per les restriccions d'aigua.

D'altra banda, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va anunciar un paquet de 18 mesures per al sector després de reunir-se amb les organitzacions professionals agràries majoritàries.  

A la Unió Europea, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va acceptar fer marxa enrere en el pla de reducció de pesticides.


Mesures a França per garantir un preu mínim dels productes

El malestar del sector agrícola s'està palpant també a França, on fa setmanes que hi ha protestes massives i el govern s'ha vist obligar a reaccionar.

Aquest dimecres, el primer ministre Gabriel Attal, s'ha compromès a enfortir la llei per protegir els agricultors i donar-los més força a l'hora de negociar amb els distribuïdors.

ARXIVAT A:
AgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut