35 bales, 90 segons i 13 detinguts: la connexió marsellesa del doble assassinat de Salou

La comissaria general d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra treu pit a Marsella per la investigació del doble homicidi de Salou

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Un gall es passeja pel carrer principal d'entrada a La Paternelle, un dels barris del districte 14 de Marsella que és, també, on més activa està la lluita entre organitzacions criminals. L'altre se'l mira des d'un lloc elevat, lluint plomatge i cantant sense mesura. I la dita és clara, dos galls en un galliner, no pot ser. Això és just el que fa temps que passa als districtes del nord de la ciutat, hi ha una lluita oberta entre dues organitzacions criminals, els Yoda i els DZ Mafia; volen controlar el mercat de la droga i no el volen compartir.

Els kalàixnikovs i les venjances se les van emportar l'any passat a Salou, on per encàrrec dels DZMafia, quatre homes van matar-ne dos de vinculats a la cúpula dels Yoda. Les dues víctimes, joves de vint-i-tants anys, estaven mirant un partit de futbol al mòbil dins del cotxe, aparcats davant d'un aparthotel de la ciutat tarragonina, que la premsa marsellesa anomena "balneari".

En 90 segons els agressors van disparar més d'una trentena de bales i després van fugir amb un cotxe que havien llogat a l'aeroport de Marsella. Quan un d'ells intentava cremar el cotxe en una àrea de servei de l'autopista a Tarragona, una patrulla de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra s'hi va acostar i van poder-lo detenir. La resta van fugir. Aquesta detenció va servir als Mossos per encarar la investigació criminal, però ha donat més bons resultats després.

En una roda de premsa conjunta entre la Fiscalia de Marsella, la policia nacional francesa i els Mossos d'Esquadra, han donat a conèixer que, estirant aquell fil, han arribat a detenir tretze persones, homes i dones. Quatre d'ells vinculats al doble assassinat de Salou i la resta amb altres delictes.

La conferència de premsa conjunta de la Fiscalia de Marsella i els Mossos d'Esquadra, aquest dilluns a la ciutat francesa
La conferència de premsa conjunta de la Fiscalia de Marsella i els Mossos d'Esquadra, aquest dilluns a la ciutat francesa (3Cat/Fàtima Llambrich)

De fet, quan els Mossos ja tenien identificats tots els possibles autors del doble crim, la policia francesa no els va treure l'ull de sobre i a l'espera de seguir la investigació no els van detenir. Tot i que van acabar detinguts per altres delictes abans d'explotar aquesta investigació que confien que serveixi per donar treva a la violència que hi ha hagut últimament entre els Yoda i els DZMafia.

Només l'any passat hi va haver més d'una cinquantena d'assassinats a Marsella vinculats al crim organitzat. Fan servir armes de guerra a la via pública, es graven i en fan ostentació a les xarxes. Aquesta popularitat els interessa com a advertència per a l'enemic. Nicolas Bessone, fiscal de Marsella, explica que el crim organitzat a la ciutat està canviant, han detectat que cada cop hi ha la implicació de gent més jove, tant víctimes com agressors i a diferència del que havia passat fins ara, s'hi han incorporat dones, que tenen papers de rellevància.

Joan Carles Granja, subcap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra se'l veia satisfet per la roda de premsa perquè ha estat una posada en escena que ha servit als francesos per felicitar-los per la rapidesa en la detenció del primer sospitós --aquell dia de principis de maig-- i per com s'ha dut a terme la coordinació i l'intercanvi d'informació.

Un primer detingut que, segons fonts policials, no vol ni sentir a parlar d'un trasllat a territori francès; ni per estar en presó preventiva, ni tampoc per ser jutjat. Catalunya li dona ara una protecció pel sol fet de tenir-lo empresonat lluny d'on hi ha els narcotraficants rivals que podrien aprofitar per venjar les morts de Salou.

Granja explica que Salou va fer de refugia les víctimes, per una banda per escapolir-se de la justícia, ja que un d'ells estava condemnat a sis anys de presó per la justícia francesa, però també de refugi envers les altres organitzacions criminals. Però a Salou no van tenir la protecció i l'aixopluc que els donava casa seva. Tant la Fiscalia com la policia nacional francesa confien que aquestes detencions serviran de treva, com a mínim, durant un temps.

Murs i roques fan de mur de contenció a l'entrada del barri marsellès de La Paternelle
Murs i roques fan de mur de contenció a l'entrada del barri marsellès de La Paternelle (3Cat/Fàtima Llambrich)

A la rotonda d'entrada a La Paternelle hi ha uns murs de formigó i unes roques que costaria fer rodolar i que fan de mur de contenció. Les va posar l'administració per dificultar, ni que fos una mica, l'entrada i sortida dels compradors de droga. També hi ha càmeres de seguretat. Però tot això no ha servit per parar la violència entre els Yoda i els DZMafia.

Un veí es passejava aquest matí per la zona. Va néixer allí, hi ha viscut els 62 anys que té de vida i treballa en una empresa situada just en travessar la carretera, però els seus fills han marxat a un altre districte. No hi ha futur a La Paternelle com tampoc hi ha possibilitats en altres barris que el crim organitzat ha sabut conquerir amb el diner ràpid que dona la venda de droga. Ell, el veí, les vuit del vespre sempre li toquen a casa perquè és quan apareixen els que porten pistoles a la cintura. No, la policia, no.

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut