30 paraules noves i definicions més inclusives, com "marit" i "muller", novetats del DIEC

"Birra" hi ha entrat després de ser el neologisme del 2022, però la majoria de canvis són nous significats de paraules que ja hi eren

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'ha fet pública la incorporació de les 30 entrades noves i les 278 modificacions al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, el DIEC, d'aquest 2023.

Entre les novetats hi ha 18 paraules d'ús comú que encara no hi eren, com ara "hacker", "edatisme", "donassa", "gentrificació" o "birra", que va ser escollit neologisme de l'any 2022.

També 12 gentilicis referents a comarques de territoris de parla catalana, com ara "aneuenc-a", "lluçanès-esa", "maresmenc-a" o "pitiús-üsa", i que encara no apareixien al DIEC.


"Carpeta" i "ocupar", amb més significats

De modificacions d'articles n'hi ha moltes més, i serveixen per afegir significats, com és el cas de "carpeta", que ara també és el "conjunt de fitxers informàtics agrupats sota un mateix nom".

El verb "ocupar" incorpora "establir-se (en un habitatge o un local) sense el consentiment del propietari", i "col·locar" afegeix l'efecte produït per les drogues.


"Marit" i "muller", sense gènere de la parella

Les definicions de "marit" i "muller" deixen de marcar el gènere de la parella, de manera que el primer passa a ser "home casat respecte al seu cònjuge" i la segona "dona casada respecte al seu cònjuge".

"Basca" incorpora el significat de "xafogor", "fatal" el de "molt malament", i "enquistar-se" també vol dir ara el que passa quan una situació o problema es converteixen en crònica.

Entre els tres centenars de novetats també s'hi han afegit locucions com "a preu d'or", "atac de cor", "de carn i os", "anar massa lluny", "sense paraules" o "xec en blanc".

Actualitzacions periòdiques

L'actual és la segona edició del DIEC, que va sortir el 2007, i des de llavors s'ha anat ampliant i modificant periòdicament, canvis que s'apliquen immediatament a la versió en línia.

Les actualitzacions ara es fan cada mig any, i els canvis que ara s'han oficialitzat són els que es van decidir al maig i els que s'hi han afegit ara al novembre.

Les entrades noves del maig són: aneuenc-a, anoienc-a, birra, coocurrència, edatisme, edatista, franjolí-ina, garrafenc, hacker, lluçanès-esa, maresmenc-a, montsianenc-a, noguerenc-a, pitiús-üsa, pudícia, saforenc-a, segrianenc-a i terraltenc-a.

I les del novembre, aquestes: betlem, botulisme, donassa, embolicat-ada, embullat-ada, gentrificació, gentrificar, reelaboració, reelaborar, sordcec-cega, sordceguesa i tarat-ada.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut