El cas de "birra" és curiós: no és una paraula nova, però no forma part del diccionari (Pixabay)

"Birra" és el neologisme del 2022: una paraula antiga que no consta al diccionari

Ara, la paraula triada és candidata a incorporar-se al Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC

Redacció/ACNActualitzat

La paraula "birra" ha estat triada com a neologisme de l'any 2022. Gairebé 14.000 persones han donat suport a aquesta opció en la votació popular, cosa que representa el 32% del total.

Les altres paraules o conceptes més votats han estat "salut mental" (19,6%), "tuti" (11,9%), "violència vicària" (8,4%) i "poliamor" (8,4%).

Els altres cinc finalistes eren els termes "metavers", "micromobilitat", "nanosatèl·lit", "revictimització" i "submissió química".

L'Observatori de Neologia de la UPF i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) són els que van fer la crida a participar en la tria del neologisme i van obrir una votació al web neologisme.cat, que es va esgotar dijous a la mitjanit.

Com cada any, es proposen paraules que no són al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) i que són noves o l'ús de les quals ha tingut un augment de freqüència considerable.

Precisament, el de "birra" és un cas curiós, ja que no es pot dir que sigui una paraula nova. Al contrari, és antiga i prou utilitzada, però no constava al diccionari i es va decidir incloure-la igualment.

Ara, la paraula triada serà discutida per la Comissió Lexicogràfica de la Secció Filològica de l'IEC com a candidata per ser incorporada al diccionari normatiu.


"Negacionisme", guanyadora del 2021

En l'edició de l'any passat, en què van votar fins a 8.045 persones, i en ple context de la pandèmia sanitària, "negacionisme" va ser el neologisme més votat, i ja està incorporat al diccionari de l'IEC.

En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser "coronavirus" (2020), "emergència climàtica i animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà/vegana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut