161 intoxicats per bolets des del 2001, alguns amb resultat de mort

A Catalunya hi ha l'únic laboratori de l'Estat per detectar aquestes toxines

RedaccióActualitzat

A Catalunya hi ha unes 50 espècies de bolets verinosos, 7 dels quals són mortals. Moltes d'aquestes espècies tòxiques s'assemblen a bolets aptes per al consum. Per això cal anar molt amb compte quan es va al bosc, perquè cada any hi ha intoxicacions que a vegades acaben amb resultat de mort. 

A l'Hospital Clínic de Barcelona hi ha l'únic laboratori de tot l'Estat que pot fer anàlisis per detectar si algú ha menjat un bolet tòxic. No són gaires casos els que detecten cada any, però són molt greus quan n'hi ha.

 

 

Aquest any hi ha hagut 3 intoxicats, i des del 2001, 161. El temps és vital per aconseguir que el tractament funcioni i no calgui un trasplantament de fetge o acabi amb resultat de mort. El laboratori funciona les 24 hores els 365 dies.

Segons Jordi To Figueras, toxicòleg de l'Hospital Clínic, la gent no fa cas dels avisos:

"Portem molts anys intentant avisar la gent que això és perillós, que hi ha aquesta possibilitat d'intoxicació greu, però no sabem per què la gent continua menjant bolets que no coneix prou."

Les intoxicacions per bolet ni tenen sempre la mateixa simptomatologia ni tenen un temps estàndard de manifestar-se, com explica Santiago Nogué, cap de Toxicologia Clínica de l'Hospital Clínic:

"A vegades apareixen al cap de 2 o 3 hores o a vegades al cap de 6 o 24 hores. Sorprenentment, com més triguen a aparèixer els símptomes, més greu està el malalt. I a vegades fins i tot  el malalt no relaciona aquest problema amb el fet d'haver menjat bolets el dia anterior."

Els especialistes recorden que l'única manera de diferenciar els bolets comestibles dels tòxics és coneixent-ne a la perfecció la morfologia.

 

 

Tots els casos d'intoxicacions per bolets verinosos els han protagonitzat boletaires aficionats. Mai ningú ha resultat intoxicat per bolets comprats en comerços o consumits en restaurants.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut