Més enllà de càbales, l'estadística diu que tots els números tenen la mateixa probabilitat de sortir premiats (Pexels)

0 i 8, dos números afortunats que han acaparat els premis dels sortejos de Nadal

Aquestes dues xifres van ser omnipresents en el 88008 del primer premi de la rifa estatal i ara han acaparat el sorteig de la Grossa de Cap d'Any i de la Dooble

Si hi ha dos números que han protagonitzat els grans sortejos nadalencs d'aquest any són el 0 i el 8. Van ser omnipresents en el 88008 del primer premi de la rifa estatal, i aquest diumenge han acaparat el sorteig de la Grossa de Cap d'Any i de la Dooble.

Els dos premis principals de la loteria catalana comencen amb 08: el 08702, és el 1r premi de la Grossa de Cap d'Any i el 08830, el de la Dooble.

Però no només això, també trobem aquestes xifres en els dos quarts premis de la Grossa: el 80243 i el 08300.

El número agraciat amb el primer premi de la Dooble (ACN/Albert Segura)

Un codi postal afortunat

Per designis de l'atzar, els números premiats que incorporen el 08 per aquest ordre --primer el 0 i després el 8-- s'han acabat venent, en un grau o un altre, a la província de Barcelona.

Precisament, el 08 és la combinació per la qual comencen tots els codis postals dels municipis de Barcelona.

Encara més, el 08830 és un dels identificadors de la correspondència de Sant Boi de Llobregat, on ha caigut el primer premi de la Dooble.

L'ha venut l'Agrupament Escolta i Guia de Sant Ramon Nonat, que ha explicat a TV3 que ha triat el número justament per aquesta raó.

 

El 8, l'amulet de la sort en la cultura asiàtica

Si ens fixem en la superstició, el 8 té un paper especial en algunes cultures, com ara l'asiàtica. A la Xina i el Japó es vincula amb l'èxit i la fortuna.

Tant és així que se'l considera el millor número dins del Fengshui, i està present en diversos amulets com a símbol de prosperitat.

També es paga més per una casa o un cotxe que incloguin aquest número i fins i tot fa uns anys es va subhastar el número de telèfon íntegrament compost de dígits 8.

Les cases d'apostes ho saben, i per això n'hi ha moltes que incorporen el 8 en el seu nom o l'adreça web, pensant especialment en el mercat asiàtic, amb milions de potencials usuaris apostant.
 

El número de Hitler

El 8, però, també té connotacions fosques. En l'espectre polític és un número que s'associa al nazisme i que fan servir grups d'ultradreta per identificar-se.

Això, perquè la lletra H és la vuitena per ordre en l'alfabet llatí. D'aquesta manera, els neonazis acostumen a lluir el 88, corresponent a la salutació feixista "Heil Hitler".

 

Un zero a l'esquerra

El 0, en canvi, és un número amb menys glamur. Acostuma a ser una xifra poc cobejada i molts usuaris consideren "lletges" les butlletes que comencen o acaben en 0.

Històricament, a més, és un número al qual li ha costat ser acceptat. Tot i tenir el seu origen a l'Índia, va arribar al món occidental de la mà dels àrabs coincidint amb les croades.

Es va acabar introduint juntament amb la resta de números aràbics, però durant dècades va anar acompanyat d'escepticisme i prohibicions.

Fins al punt que el 1299 va ser prohibit a Florència perquè es considerava que podia servir per manipular o inflar els comptes.


13: Un símbol de la mala sort que també toca 

Però si hi ha un número que acostuma a agradar poc és el 13. Associat tradicionalment amb la mala sort, la realitat és que també toca.

Sense anar més lluny, enguany acaben en 13 el segon premi de la Grossa i un dels segons de la Dooble.

En concret, el segon de la Grossa de Cap d'Any ha estat per al 50913: tenir un bitllet d'aquest número significa haver guanyat 65.000 euros.

La Grossa de Cap d'Any i la propietària de l'estanc de Barcelona que ha venut el segon premi, el 50913 (ACN/Ariadna Comas)

Els bitllets del 16913 del sorteig per a entitats sense ànim de lucre, en canvi, han repartit un total de 250.000 euros en participacions.

I és que més enllà de càbales, tots els números tenen la mateixa probabilitat de sortir agraciats.

ARXIVAT A:
Loteria
Anar al contingut