Diumenge 13 de gener, a les 17.25, a TV3

"Llops bruts", el tungstè, un mineral estratègic per a la indústria de guerra nazi

DIUMENGE 13 DE GENER, A LES 17.25, A TV3
Amb espies, nazisme i traïcions, "Llops bruts" es presenta com un "thriller" que destapa la situació que es va viure a moltes mines de l'estat espanyol i que poques persones coneixen. La pel·lícula està dirigida per Simón Casal i protagonitzada per Marian Álvarez, Isak Férriz, Manuela Vellés, Pierre Kiwitt i Thomas Coumans.

L'òpera prima de Simón Casal de Miguel ens situa a Galícia i narra un episo­di totalment desconegut de la II Guerra Mundial. L'any 1944, una zona estratègica on conflueixen les províncies gallegues d'Ourense, Zamora i Lleó es va convertir en un niu d'espies pels serveis secrets nazis i aliats. Allà, els alemanys van trobar un mineral molt difícil de trobar dins d'Europa: el tungstè, un mineral estratègic per a la indústria de guerra nazi. Aquesta història transcorre a la principal mina de tungstè de Galícia, una gran instal·lació dirigida per enginye­rs nazis i la Guàrdia Civil espanyola, on conviuen presos polítics que redimeixen penes i treba­lladores lliures procedents de petits pobles dels voltants. Un sabotatge a la mina serà el gran detonant d'aquesta història. A part de la problemàtica del tungstè, la pel·lícula tracta molts altres temes, com el rebuig de les dones que es consideraven bruixes fins a les diverses històries d'amor que van néixer en aquest context, passant per la pobresa i les malalties que hi havia en aquells moments.

Simón Casal s'estrena en la direcció de llargmetratges amb aquesta pel·lícula. No obstant, té experiència en altres sectors com el de les sèries, ja que va ser el director de diversos capítols d'"El Faro, cruïlla de camins", emesa a TV3. Compta amb la presència d'actrius i actors ben coneguts pel públic, com Isak Férriz, intèrpret a la sèrie de TV3 "Cites", o Pierre Kiwitt, que apareix a la coneguda sèrie nord-americana "Homeland". Amb guió de Paula Cons, Noelia del Río i Felipe Rodríguez Lameiro, el film és una coproducció internacional entre Espanya i Bèlgica.

"Llops bruts" va rebre el guardó a la millor direcció d'art i al millor vestuari dels premis Mestre Mateo del 2016, que concedeix l'Academia Galega do Audiovisual. A més d'haver-se projectat a les sales de cinema, el film ha recorregut diversos festivals de cinema. La seva "première" mundial va ser a la 38a edició del Festival de Cinema de Mill Valley (MVFF), considerat un dels més prestigiosos dels Estats Units. També s'ha projectat al Festival Internacional de Films de Friburg (FIFF) i al Kolkata Internacional Film Festival. La seva estrena a Espanya va ser a la 20a edició del Festival de Cinema Internacional d'Ourense (OUFF). És una producció d'Agallas Films, Left Field Ventures i Dream Team Concept, amb la coproducció de Proximus Guy & Wilfried van Baelen i Mollywood, i la participació de TV3, TVE i TVG.

Sinopsi:
Una història de supervivència, espionatge i amor, en una mina explotada pels nazis perduda enmig de les muntanyes a Galícia. Mentre Europa moria en la Segona Guerra Mundial, a la "neutral" Espanya també es lliuraven batalles de traïció. A les mines de Galícia, els treballadors extreien el wolframi/tungstè, la pedra filosofal per als nazis, el mineral ideal per construir i fer tornar gairebé indestructible el seu armament.

En una d'aquestes mines, una mare jove lluita cada dia per aconseguir diners per a les medecines de la seva filla, mentre la seva germana trafica amb l'or negre per sortir de la misèria i la fam de la postguerra. L'arribada d'un pres polític a la mina i d'un espia aliat belga els canviarà les vides per sempre. Les dues germanes es veuran immerses en un sabotatge contra els nazis en què s'hauran d'implicar més del que haurien volgut. El principal obstacle del pla serà el misteriós enginyer nazi de les mines, en Franz, que busca al bosc del Teixadal una cosa més profunda que el wolframi, i la Manuela l'ajudarà en la seva esotèrica cerca. La lluita de les germanes és per pura supervivència, fins que coneixen un jueu que vol travessar la frontera amb Portugal fugint de l'horror nazi. Llavors comprendran el veritable objectiu del wolframi que els dona menjar dia a dia.

 

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

Direcció: Simón Casal de Miguel
Idea original: Felipe Rodríguez
Guió: Carmen Abarca, Paula Cons, Noelia del Río, Felipe Rodríguez
Producció: Agallas Films, Left Field Ventures i Dream Team Concept, amb la coproducció de Proximus Guy & Wilfried van Baelen i Mollywood, i la participació de TV3, TVE i TVG.
Intèrprets: Marian Álvarez (Manuela), Manuela Vellés (Candela), Isak Férriz (Miguel), Pierre Kiwitt (Franz), Thomas Coumans (Edgar), Sam Louwyck (Bryan), Xavier Deive (Casamajor), Xosé Manuel Esperante (Márquez), Ricardo de Barreiro (Virutas), David Bagés (Mateo) i Sabela Arán (Uxía).
Director de fotografia: Sergi Gallardo
Música original: Sergio Moure

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut