Del 18 al 21 de desembre, Catalunya, Illes Balears i País Valencià

El dia més curt. La festa del curtmetratge

El dia més curt va néixer amb l'objectiu de potenciar, difondre i reivindicar el paper del curtmetratge en el sector de la indústria audiovisual. En aquesta edició, hi participen curtmetratges documentals de directors catalans premiats, com Neus Ballús, Enric Ribes, Oriol Martínez, Roger Gómez Farré i Daniel Resines Conill, i altres d'internacionals, com Andrés Duque i Jean-Gabriel Périot.

La tercera edició d'"El dia més curt" ofereix del 18 al 21 de desembre diverses projeccions gratuïtes de curtmetratges provinents dels palmarès dels festivals i mostres de cinema de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Aquí teniu l'agenda de les sessions on s'han programat documentals a Barcelona:

 

 

DISSABTE 19 DE DESEMBRE

SESSIÓ BCN SPORTS FILM
CCCB, Sala Raval, Barcelona, a les 19.15
    
Afterglow
Direcció: Nick Waggoner i Mike Brown
Estats Units, Canada    
Bellesa, misteri i els quatre millors esquiadors acrobàtics del món. Afterglow ens ofereix aquesta potent barreja amb unes escenes gravades íntegrament durant la nit a la Colúmbia Britànica i Alaska.

Le Skate Moderne
Direcció: Antoine Besse
França
Entre la ficció i el documental, "Le skate moderne" segueix sigil·losament una banda d'agricultors patinadors pels racons més remots de la Dordonya.

Icefall
Direcció: Joseph Areddy
Suïssa
Llum i foscor. Aigua i gel. En Dani Arnold i l'Stefan Siegrist, juntament amb altres esportistes destacats, escalen de nit cascades gelades il·luminades amb colors. Una aventura molt poc freqüent filmada a la bellesa desèrtica de les cascades de gel de Noruega.


SESSIÓ PROA
CCCB, Sala Raval, Barcelona, a les 21.30

Take me to the Moon
Direcció: Enric Ribes i Oriol Martínez
Catalunya  
A la fàbrica tèxtil Antex (Hangzhou, Xina) els destins queden entrecreuats, les esperances semblen perdudes i només queda somiar en un futur millor. Tot i això, el seu carismàtic propietari, Qian An Hua, busca la utopia d'una fàbrica feliç a través de diferents activitats i festes, entre les quals hi  ha els castells catalans. La colònia es prepara per celebrar el Nadal i Li Xueqin, una jove nouvinguda, i la veterana família Wang ens mostraran la simfonia agredolça d'aquest peculiar cosmos de més de 2.000 treballadors.
 

 

Els directors de "Glance up" ("Mirant amunt") treballen actualment en un documental sobre aquesta fàbrica xinesa en una coproducció amb Televisió de Catalunya.

 

SECCIÓ OFICIAL PERLES
CCCB, Teatre, Barcelona, a les 22.00

Paralelo 10 
Direcció: Andrés Duque
Documental experimental a partir d'una dona filipina que cada matí fa un ritual màgic en una cantonada de Barcelona. El significat quedarà ocult a l'espectador.

Nijuman no borei (200.000 fantomes)
Direcció: Jean-Gabriel Périot
Pel·lícula experimental al voltant de la memòria del bombardeig a Hiroshima a partir de fotografies que segueixen les transformacions d'alguns llocs emblemàtics entre 1914 i 2006.
 

 

Aquest treball del reconegut realitzador francès va participar als festivals de l'IDFA, Tribeca, La Rochelle, Sheffield doc, BAFICI, Documenta Madrid, Clermont-Ferrand, Annecy, Milà i Busan, entre d'altres. Va estrenar el seu primer llargmetratge "Une jeunesse allemande" a la Berlinale i recentment va ser guardonat amb el Premi de la Crítica al millor llargmetratge de l'Alternativa.

 

 

DIUMENGE 20 DE DESEMBRE

SESSIÓ SHORTCAT
CCCB, Teatre, Barcelona, a les 17.00

Puño y metal
Direcció: Víctor Alonso
Lluita constant, lleialtat i rehabilitació, valentia fins a la victòria. Aquest és el credo chatarrero, la màxima del ''Chatarras Palace'', un gimnàs clandestí en què un dia rere l'altre es reuneixen joves dels barris populars de tot Barcelona per canalitzar allò que senten a través de la boxa lliure.
 

 

 

SESSIÓ DOCS BARCELONA
CCCB, Sala Raval, Barcelona, a les 17.00

En el bar
Direcció: Nina Solà
Catalunya
Un retrat personal de la quotidianitat del Txema i l'Esther, els propietaris del bar La Bodeguica de Txema. El seu dia a dia amb els clients i les seves històries, una reflexió entorn del sacrifici i la dedicació que suposa l'aventura de portar un bar.

Cartes al meu fill
Direcció: Itsaso Arizkuren
Catalunya
L'Eudald Carbonell, reconegut arqueòleg, antropòleg i científic català, i la Patrícia s'enfronten a la dura missió de fer de pares de l'Olopte, el seu primer fill de gairebé quatre anys. L'Eudald sent la necessitat de transmetre el llegat del seu coneixement al seu fill, però la seva vida professional molt ocupada li impedeix passar tant temps com voldria amb ell. Després de tota una vida estudiant l'evolució de l'espècie humana, ara s'ha d'enfrontar al temor que a 60 anys potser no podrà veure créixer el seu fill.


SECCIÓ OFICIAL CURT.CAT
CCCB, Teatre, Barcelona, a les 19.15

"L'avi de la càmera"
Direcció: Neus Ballús
Producció de Televisió de Catalunya i Paral·lel 40
L'avi Jaume té 81 anys i en fa dos que es va comprar una petita càmera de vídeo digital. Està fascinat per enregistrar la realitat que l'envolta amb aquesta petita càmera que li obre un món nou de possibilitats. Per exemple, la càmera és un mitjà per explicar la seva vida a la néta, que a la vegada l'enregistra a ell i recull la peculiar relació que l'avi estableix amb el seu nou artefacte. La mirada de l'avi i la de la néta se sobreposen i es complementen, i mostren un diàleg proper, íntim, familiar, ple d'anècdotes domèstiques, problemes tècnics i girs còmics.
 

 

Curtmetratge de la directora de la premiada pel·lícula "La plaga", Neus Ballús, realitzat el 2004 sobre el seu avi.

 

"L'equip petit"
Direcció: Roger Gómez Farré i Daniel Resines Conill
L'equip de futbol Margatània FC no ha guanyat cap partit durant tota una temporada i només han marcat un gol. Als nens i nenes que hi juguen no els fa res, s'ho passen d'allò més bé i són molt feliços.
 

 

Aquest curtmetratge va donar la volta al món. Va participar a festivals com HOT DOCS, DOCS DF, Karlovy Vary, Palm Springs o South by Southwest. Va guanyar el premi al millor documental a FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català, i el premi del públic a més de deu festivals, entre els quals hi ha FILMETS, Mecal, El meu primer festival i el del Masnou.

 

DILLUNS 21 DE DESEMBRE

SECCIÓ OFICIAL PERLES

Espai 30, Sala Ábaco, (c/ Hondures, 30, Barcelona), a les 19.00

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut