Shepherd's pie sense carn

INGREDIENTS

  • 200 g de llenties (les millors són les de tipus Puy o beluga)

  • 1 bosseta de te Lapsang Souchong
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 8 xampinyons
  • 10 cirerols
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç fumat
  • 2 cullerades de pasta de tomàquet
  • 2 culleradetes d'extracte de llevat
  • 1 cullerades d'oli de colza
  • sal i pebre

    POLENTA CREMOSA

  • 200 g de polenta
  • 600 ml de brou vegetal
  • 1 cullerada de farigola tendra triturada
  • 1 cullerada de julivert tendre triturat
  • 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
  • sal

PREPARACIÓ

  1. Cobrim les llenties amb aigua abundant (aprox. 1 litre)  i les posem a bullir amb el te. Les deixem coure a foc lent entre 20 i 25 minuts, o fins que quedin al dente.
  2. Les escorrem, però reservem 200 ml de l'aigua en què s'han cuit.
  3. Mentrestant, pelem i triturem la ceba i els tomàquets i trossegem els xampinyons. Pelem la pastanaga i la tallem a daus petits.
  4. Posem l'oli en una paella grossa i hi afegim la pastanaga, el tomàquet, la ceba i el pebre vermell. Ho fregim a foc suau fins que la ceba quedi translúcida (trigarà uns 10 minuts).
  5. Hi incorporem les llenties cuites amb els 200 ml de líquid de cocció, els xampinyons, la pasta de tomàquet i l'extracte de llevat.
  6. Remenem fins que l'extracte de llevat i la pasta de tomàquet s'hagin dissolt. Ho tastem i ho salpebrem. Ho traiem del foc i ho tapem mentre fem la polenta.
  7. Per fer la polenta, posem a bullir el brou de verdura amb les herbes.
  8. Mesurem la polenta i l'oli.
  9. Quan el brou bulli, l'hi afegim a poc a poc. Remenem fins que s'espesseixi i faci bombolles. És qüestió d'un parell de minuts. Ho traiem del foc i ho tastem per rectificar-ho de sal i pebre. Posem el farciment en una safata fonda de  26 x 20 cm i al damunt hi posem la polenta.
  10. Opcionalment hi podem traçar unes ratlles al damunt amb una forquilla, perquè quedi encara més cruixent.
  11. Posem la safata sota el gratinador calent durant 5 minuts, o fins que quedi cruixent per sobre. 

Consells amb la polenta
Remeneu-la constantment amb una cullera de fusta perquè no s'hi facin grumolls.
Si trobeu que s'espesseix massa de pressa, traieu-la del foc i remeneu-la ben fort.
 

Per avançar feina
El farciment es pot fer dos dies abans o es pot congelar en un recipient hermètic. La polenta val més fer-la just abans de servir el plat, perquè, si reposa gaire estona, s'endurirà i deixarà de ser cremosa.
Si no teniu gaire temps, podeu fer servir llenties ja cuites (tot i que jo sempre les trobo una mica massa toves).