Parippu (Dhal) (Llegum) - Sri Lanka

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Núria Lamsdorff, Sitges
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys de 30 minuts

INGREDIENTS

  • 125 g de dhal (en aquesta ocasió llenties vermelles partides)
  • 2 cebes
  • 3 bitxos verds
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet
  • cúrcuma
  • fulles de curri
  • mostassa en pols
  • comí mòlt
  • llet de coco
  • oli de coco
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Esbandiu el dhal una bona estona a raig d'aixeta, d'aquesta manera us assegurareu que el llegum quedi ben net i sense cap pedreta que pugui portar.
Talleu la tija dels bitxos i retireu-ne les llavors. Reserveu-los.
Poseu una cassola al foc amb un got d'aigua i el llegum. No cal que l'aigua cobreixi les llenties. Condimenteu-ho amb una cullerada sopera de cúrcuma i gairebé una de sal, i els bitxos.
Peleu i trossegeu les cebes. Afegiu a la cassola el que correspondria, més o menys, mitja ceba i remeneu-ho. Deixeu que vagi coent amb el foc al mínim i amb la cassola tapada. Remeneu-ho de tant en tant i aneu controlant que no se us enganxi el llegum a la cassola. Tingueu en compte que el dhal, al ser un llegum pelat, es cou força ràpid. Un cop cuit, retireu la cassola del foc.
Peleu i trinxeu els alls. Talleu el tomàquet a daus petits. Reserveu-los.
Poseu un raig d'oli de coco en una paella i sofregiu-hi les espècies: mitja culleradeta de comí mòlt, una culleradeta de mostassa en pols, unes quantes fulles de curri i els alls trinxats. Remeneu-ho i, quan els alls comencin a enrossir-se, afegiu a la paella la resta de la ceba trinxada. Quan la ceba estigui a mig coure, incorporeu-hi el tomàquet. Remeneu-ho aixafant una mica els bocins de tomàquets, perquè puguin deixar anar una mica el seu suc.
Torneu a posar la cassola del llegum al foc, aboqueu-hi el sofregit i afegiu-hi la llet de coco, més o menys mig got. Remeneu-ho perquè tot plegat quedi ben barrejat. Veureu que el dhal queda força desfet, com un puré. La llet de coco fa que aquest puré sigui una mica cremós.
Seguiu remenant-ho uns minuts més i ja ho tindreu a punt. Reserveu la cassola tapada fins al moment de portar a taula, així les aromes d'aquest curri no es perdran.