Diumenge 2 d'agost, a les 21.55, al 33 i internet

"Calidoscopi Montalbán", a l'espai del 33 "Personatges"

Aquest diumenge, "Personatges" recupera el documental "Calidoscopi Montalbán", de Jordi Segú. El film relata la biografia de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i repassa les múltiples facetes de "periodista, novel·lista, poeta, assagista, 'antòleg', prologuista, humorista, crític, gastrònom, culer i prolífic en general" amb què el mateix Montalbán es va definir.

La narració s'emmarca en un ambient i una estètica típiques de la novel·la negra, un gènere en què Montalbán va ser un autèntic mestre. El fil conductor és la investigació del comissari italià Salvo Montalbano, un personatge fictici de les novel·les d'Andrea Camilleri, que arriba a Barcelona per descobrir qui era Montalbán, l'home que va inspirar Camilleri per posar-li el seu cognom. La seva recerca se situa principalment a Barcelona, al barri on va néixer l'escriptor, el Raval, i als escenaris que van transcórrer per la seva vida. S'entrevista amb una amplia varietat de persones que el van tractar, des d'intel·lectuals, artistes, escriptors, editors o familiars, com ara Rosa Regàs, Maruja Torres, Juan Marsé, Josep Ramoneda, Raimon i Ferran Adrià, entre d'altres. A través dels seus testimonis sobre la infantesa humil de l'escriptor, fill d'un republicà represaliat, la militància política, el periodisme, la poesia, la novel·la o la passió per la gastronomia i pel Barça, Montalbano va component un retrat calidoscòpic de l'escriptor.

 

Festivals
Festival de Cinema Espanyol, Tolosa, França, 2012


Fitxa tècnica
Direcció: Jordi Segú
Guió: Oriol Cortacans i Jordi Segú
Fotografia: Pep Sancho
Edició: Lynn Poh
Assessorament guió: Quim Aranda
Producció executiva: Oriol Cortacans
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Directores de producció: Marta Canals i Norma Marcos
Música original: Trébol Rojo
Documentalista: Jordi Segú
Espanya, 2012

Una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, amb el suport de l'ICIC, l'Institut Català de les Indústries Culturals.


Jordi Segú
Director, realitzador i coguionista.

Els últims projectes que ha realitzat són "Leonart" (2006-2007), programa infantil de divulgació científica per a TVE; "Yo miro y veo" (2005), documental sobre la vida de Raúl Corrales; "Catalunya, país de trobada" (2004), documental per al Fòrum de les Cultures; "Libros al desnudo" (2004), sèrie documental per a Via Digital. També ha realitzat els programes "Ópera total" per a Vía Digital; "Basura", "Poliester&Plexiglás" i "Iker & Viena" per a Canal +. Durant 2009 i 2010 va ser el cap de realització dels vídeos documentals sobre cultura catalana per al web de la Generalitat de Catalunya www.culturcat.cat



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3
Subscriu-te al butlletí 
documentals@ccma.cat

Anar al contingut