Literatura

Un documental repassa la figura de Jordi Sarsanedas

Figures pròximes a l'escriptor guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes repassen la seva trajectòria literària i vital.

Aquest dimarts, 30 d'abril, a les 23.30, el canal 33 emet un documental on figures pròximes a l'escriptor Jordi Sarsanedas, guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, repassen la seva trajectòria literària i vital.

El documental, de 26 minuts de durada, forma part d'una sèrie produïda per Òmnium Cultural sobre els diferents Premis d'Honor de les Lletres Catalanes.

En el capítol dedicat a Jordi Sarsanedas intervenen Francesco Ardolino, expert en la seva obra; Bernat Puigtobella i Isidor Cònsol, editors de Proa; Oleguer Sarsanedas, fill de l'escriptor; Marta Nadal, de la revista "Serra d'Or"; el crític literari Joan Triadú i l'escriptor Albert Jané.
Jordi Sarsanedas i Vives, llicenciat en lletres a Tolosa de Llenguadoc, va ser professor a l'Institut Francès, al Liceu Francès i a l'Escola Aula. Redactor de la revista "Ariel" des del 1947 fins al 1951, va ser membre fundador i un dels directors de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona. President del Centre Català del PEN Club des del 1983, va ser el degà de la Institució de les Lletres Catalanes i redactor en cap de la revista "Serra d'Or".

Va ser nomenat president de l'Ateneu Barcelonès el 15 de desembre de 1997. Va traduir del francès, l'anglès i l'italià, i, al francès, poemes d'Espriu i Martí i Pol. Va escriure llibres de poesia (A trenc de sorra, La rambla de les flors), narracions (Mites, Plou i fa sol) i novel·les (El martell, La noia a la sorra, que rebé el Premi Josep Pla). També va escriure contes per a infants.

Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1994) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1983).

La sèrie Premis d'Honor de les Lletres Catalanes

Es tracta d'una sèrie documental dedicada a glossar la personalitat dels Premis d'Honor de les Lletres Catalanes. La sèrie és una producció d'Òmnium Cultural, l'entitat organitzadora dels Premis.

Aquesta sèrie documental explica la biografia de tretze guardonats amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, guardó que lliura anualment Òmnium Cultural a una persona «que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera continuada a la vida cultural dels Països Catalans».

La sèrie és una iniciativa d'Òmnium Cultural i Enciclopèdia Catalana, i està realitzada per Vernal Media.
Anar al contingut