El programa del mar

Nens esclaus i vaixells del futur, a "Thalassa"

A la ciutat ghanesa de Yedji, molts nens s'han convertit en petits esclaus. Van ser comprats per 30 dòlars a les seves famílies i viuen a casa d'un amo.

Aquest divendres a la nit, "Thalassa", el programa del mar, emet els reportatges següents:

"Els nens esclaus del llac Volta"

La ciutat s'anomena Yedji. Es tracta d'una bulliciosa ciutat petita al nord de Ghana, al llac Volta. Els amos de pesca viuen als pobles veïns amb nens que han convertit en petits esclaus. Van ser comprats per 30 dòlars a les seves famílies i viuen a casa d'un amo. Es lleven a les quatre del matí per ajudar a col·locar les xarxes i pujar-les, treballen tot el dia i són colpejats, no tenen descans... i alguns gairebé s'han oblidat dels seus pares.

L'OIM, l'Organització Internacional per les Migracions, és una estructura finançada per centenars de països, amb base a Ginebra, que intenta ajudar els petits esclaus. Els seus representants van als pobles per convèncer els amos que deixin marxar els nens i a canvi els ofereixen bestiar o materials agrícoles. Però no aconsegueixen tots els alliberaments que voldrien perquè no tenen prou diners.

A Accra finalment es va crear la llei que prohibeix vendre i fer treballar els nens, però malauradament, aquesta llei no es compleix i la dramàtica situació d'aquests nens i molts altres continua existint...


"Vaixells per al futur"

Imaginar un món sense petroli sembla avui impensable per a la majoria, però l'era de l'or negre ja fa anys que anuncia la seva fi irremeiable. La necessitat de desenvolupar noves fonts d'energia sostenible que puguin substituir els combustibles fòssils, del qual depèn prop del 95% del transport global, és cada cop més urgent. I malgrat que encara són una minoria, alguns tenen molt clar que ha arribat l'hora de donar pas a l'era de les energies renovables.

A Catalunya, la innovació en nous sistemes de propulsió per vaixells encara és modesta, però els qui ja treballen amb visió de futur estan convençuts que, malgrat s'avanci a poc a poc, els nous sistemes de propulsió aniran calant entre les noves generacions. I sigui per convicció ecològica o tecnològica, arribarà el dia que les energies renovables substitueixin completament els carburants fòssils.

 
Anar al contingut