"Tres dones i la guerra" és el primer documental que aborda la guerra des de la perspectiva de les dones periodistes
Dijous, a les 23.05

"El documental" recupera "Tres fotògrafes i la guerra", pioneres del fotoperiodisme

Demà, a les 23.05, "El documental", al 33, estrena "Tres fotògrafes i la guerra", documental que ressegueix la trajectòria professional de tres fotògrafes nord-americanes destinades a Europa que es convertirien en pioneres del fotoperiodisme: Margaret Bourke-White, Martha Gellhorn i Lee Miller

La correspondència, els diaris i les cròniques de tres dones fotoperiodistes durant la Segona Guerra Mundial són el fil conductor de "Tres fotògrafes i la guerra". Martha Gellhorn, Margret Bourke-White i Lee Miller eren fotògrafes consolidades de revistes com Vogue, Life o Collier's Weekly. La seva mirada personal sobre la guerra i les seves reflexions sobre el periodisme proporcionen un subtext netament femení a l'aleshores jove gènere del fotoperiodisme. 

 

Les tres reporteres retrataran ciutats bombardejades, com Colònia, Leipzig o Munic, i seran testimonis de l'alliberament dels camps de Ravensbrück, Buchenwald i Dachau. Cobrir el conflicte bèl·lic havia de ser el pas següent, lògic i excitant, en la carrera professional de les reporteres, però aviat, mentre presenciaven com l'escala de les atrocitats anava en augment, va aparèixer la frustració. Rebels i inconformistes, totes tres tindran dificultats per treballar des de primera línia i no quedar relegades a un segon pla pels comandaments de guerra i, fins i tot, pels seus petulants marits, entre ells Ernest Hemingway. En el pla professional, Bourke-White va acabar perdent el carnet de premsa i Miller fins i tot va ser arrestada, perquè, com a dona, tenia prohibit estar al front. 

Aquest és un retrat inspirador, il·lustrat amb fotografies i imatges d'arxiu, de tres pioneres que van introduir-se amb pas ferm i gran implicació en un territori inexplorat per les dones.

3cat.cat/eldocumental

Anar al contingut