Dijous, a les 23.35

Dones invisibilitzades, en la Setmana de les Dones, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.35, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Dones invisibilitzades, mites caiguts i Nausicaa Bonnín, els protagonistes d'un altre capítol marcià

En la Setmana de les Dones, el programa dedica un reportatge a rescatar de l'oblit dones relacionades amb el món de la cultura que la història no ha reconegut com es mereixien pel simple fet de ser dones. Parlaran amb l'escriptora nord-americana Siri Hustvedt de qui va ser la baronessa Elsa von Freytag-Loringhoven, un dels personatges del seu últim llibre: "Records del futur". Una artista que, diuen, és l'autora de la famosa "Font" -l'urinari- atribuïda a Marcel Duchamp. Una de les considerades fites de l'art del segle XX. El reportatge parla també de qui va ser Àngela Graupera, la primera corresponsal de guerra catalana, ara que l'editorial Chapiteau ha reeditat les seves cròniques. També proposa una mirada a l'art de Juana Francés, una artista alacantina que als anys 50 va formar part del grup El Paso i que es parlava de tu a tu amb artistes de la talla de Chillida, Tàpies o Saura, i de qui ara es pot veure una exposició a la Galeria Mayoral de Barcelona. I pel que fa a les arts escèniques, el reportatge destaca el cicle Epicentre Pioneres del Teatre Nacional de Catalunya, que pretén posar en valor la figura de tot un seguit de dramaturgues catalanes que, a hores d'ara, encara no coneixem. A part d'una sèrie de publicacions amb l'obra d'aquestes creadores es podran veure obres de teatre diferents, d'entre les quals la versió de "Solitud", que dirigeix Alícia Gorina.

A la Terra tenen tendència de situar en un pedestal alguns humans a qui atribueixen més virtuosisme o honorabilitat que a la resta. Això no vol dir, però, que en algun moment no acabin descobrint alguna cosa que els faci adonar que no mereixen ser allà dalt. És el cas del jutge Samuel Gallart, el protagonista de l'obra "Justícia", de Guillem Clua, que es pot veure a la sala gran del Teatre Nacional. Tot i que és un personatge de ficció, es nodreix de moltes decepcions que han tingut, últimament, amb personalitats ben reals. Per exemple, una de les caigudes d'un prohom més sonades ha estat la de Fèlix Millet. La seva germana Pat, just abans de morir, va escriure a quatre mans una biografia que vol rescabalar el nom de la resta d'integrants de la família, amb el periodista Jordi Panyella, titulada "La vida amarga de les flors. Viatge al cor de la família Millet". La lliçó que han d'aprendre, doncs, és la provisionalitat de tot, inclosa la bona fama de segons quins noms. Els ajuda a aprendre-la el filòsof Joan-Carles Mèlich amb el seu últim assaig, "La sabiduría de lo incierto: Lectura y condición humana".

Nausicaa Bonnín és una sergenta dels Mossos d'Esquadra a "La fossa", la minisèrie dirigida per Agustí Vila que s'emet els diumenges a TV3. I, al teatre, és posa cara a cara amb Emma Vilarasau a "Eva contra Eva", una obra dirigida per Sílvia Munt i inspirada en el clàssic "Tot sobre Eva", de Joseph Mankiewicz. Les marcianes l'abdueixen per preguntar-li si li sembla que elles podrien trobar feina al teatre català. Davant de la negativa, acaben planejant una invasió alienígena al Teatre Nacional.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el Festival Flic, al Museu del Disseny de Barcelona; el Festival MUD, Músiques disperses, al Teatre la Llotja de Lleida; el concert de Yuja Wang, al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, i Ohlalà! Festival de cinema francòfon, a diversos espais de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura està a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut