Carles Viver i Pi-Sunyer a "Els matins": "Si guanya una opció sobiranista, el Parlament no pot renunciar al projecte d'independència"

El Comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer ha dit a "Els matins" de TV3, que en cas d'una victòria de l'opció sobiranista en les pròximes eleccions, el Parlament no pot renunciar al projecte independentista. Viver ha precisat que "si no es fa llista unitària, només es podran considerar plebiscitàries si els partits porten una clàusula prioritària i separada de la resta de propostes programàtiques a favor de la independència que sigui idèntica en tots els casos". Viver s'ha manifestat d'acord amb el Consell de Garanties Estatutàries i ha dit que no es poden prendre mesures en els àmbits on no hi ha competències perquè els ho tombarien.

"No farem una Constitució pròpiament dita, sinó una Llei Constitucional d'una vintena d'articles que remetran a altres lleis espanyoles, com la Constitució, i a la legalitat catalana, per garantir la transició a una eventual Catalunya independent."

"Comparteixo la filosofia del Consell de Garanties Estatutàries: no podem prendre mesures en àmbits en què no tenim competències perquè ens les tombarien."

El comissionat per a la Transició Nacional ha dit que no hi haurà un període d'alegalitat: "Assumirem la Constitució, amb unes excepcions que detallarem".

"Tindrem preparat, per exemple, el projecte de llei de creació del banc central de Catalunya o el document de petició d'adhesió a la UE, però tot això no ho publicarem al DOG perquè no volem que ens ho impugnin. Les mesures estaran preparades al calaix. Les explicarem, però no les publicarem."

Llegir els resultats de les eleccions

"A les eleccions ens ho juguem gairebé tot. Si no es fa llista unitària, només es podran considerar plebiscitàries si els partits porten una clàusula prioritària i separada de la resta de propostes programàtiques a favor de la independència que sigui idèntica en tots els casos. Si no, la lectura internacional serà dubtosa."

"Entenc que si guanya una opció sobiranista, el Parlament no pot renunciar al projecte d'independència. Podrà continuar fent passos en aquest sentit, però necessitarà més legitimitat per fer una declaració unilateral d'independència, per exemple, si no té la majoria de vots. Potser no seria prudent fer-ho."

"La legalitat catalana s'ha d'imposar a l'espanyola quan ens sentim prou forts per garantir que els poders públics poden ser referència per als ciutadans catalans. Quan? Depèn de la rapidesa amb què tinguem preparats els instruments i si tenim el 60 per cent de vots al darrere."

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

twitter.com/elsmatins

 

Anar al contingut