Estrena a la plataforma 3Cat

3Cat estrena la tercera temporada d'"El Punt D", el programa que resol dubtes sobre sexualitat als joves

Els primers 5 capítols es podran veure a la plataforma 3Cat a partir del dijous 7 de desembre.

La nova temporada inclou 10 episodis que abordaran temes d'actualitat com les masculinitats, el sexe a través de les xarxes socials, els models de relació més enllà de la monogàmia i la pressió estètica, entre d'altres.

La plataforma 3Cat estrenarà el dijous 7 de desembre la tercera temporada d'"El Punt D", consolidat com el programa de referència per als joves a l'hora d'informar-se i resoldre dubtes sobre sexualitat, amb un llenguatge dinàmic, àgil i atrevit que combina divulgació i entreteniment.  

La nova temporada inclourà 10 capítols que abordaran de manera clara, rigorosa i directa temes d'actualitat com les masculinitats, el sexe a través de les xarxes socials, els models de relació més enllà de la monogàmia, la pressió estètica i les "red flags". Alhora, continuarà trencant tabús i desmuntant mites de temes com l'anticoncepció, el sexe oral, les joguines o les disfuncions sexuals.

El programa també recollirà les veus d'experts sexòlegs, psicòlegs, ginecòlegs i sociòlegs, entre els quals destaquen Elena Crespi, Ignasi Puig, Marina Castro, Gerard Coll i Krizia Nardini, entre molts d'altres.

Cada capítol comptarà amb la narració d'un personatge popular: Lildami, Neus Rossell, Òscar Dalmau, Maria Nicolau, Roger Berruezo, Joana Vilapuig, Sofia Coll, Xènia Casado, Pau Venteo i Neus Ballús.

"El Punt D" és una producció de 3Cat amb la col·laboració d'Uniunfandos.

La tercera temporada del programa s'estrenarà pocs dies abans que se celebri, el 17 de desembre, "La Marató de 3Cat", que enguany està dedicada a la salut sexual i reproductiva.

Capítols i sinopsis del programa

Els primers 5 capítols de la tercera temporada d'"El Punt D" es penjaran a la plataforma 3Cat el dijous 7 de desembre; els 5 restants seran accessibles a partir del pròxim dijous, 14 de desembre.

 

Capítol 1: "M" de masculinitats

A casa, a classe, al carrer, a les pel·lícules, als videoclips, a la publicitat… A tots aquests espais, entre d'altres, s'ensenya com ha de ser un home. Però què significa, realment, ser home? La masculinitat és una construcció? Hi ha una única manera de ser un home? Aquest episodi parlarà de la masculinitat hegemònica, de la masculinitat fràgil i de la caixa de la masculinitat. Reflexionarà sobre les noves masculinitats i qüestionarà el concepte de masculinitat per si mateix. Aquest capítol estarà narrat per Lildami.

Capítol 2: "E" d'estètica

La meitat de les nenes d'entre 12 i 16 anys es volen aprimar. Els casos de Trastorns de Conductes Alimentàries no paren d'incrementar-se i l'edat de les primeres intervencions estètiques ha baixat als 20 anys. Són xifres que il·lustren una insatisfacció corporal generalitzada, conseqüència d'una pressió estètica basada en un cànon de bellesa ideal, irreal i inassolible, creat i alimentat pel patriarcat i el capitalisme. En aquest episodi, el programa parlarà de talles, de dietes, de violències estètiques, de la grassofòbia, de "body shaming" i de "body neutral". Aquest capítol estarà narrat per Sofia Coll.

Capítol 3: "M" de models de relació

La monogàmia és el model de relació més consolidat en la nostra cultura i això fa que també sigui el predominant, però no és l'únic. Aquest episodi del programa parlarà de les no monogàmies i de les seves diferents formes: les relacions obertes, el poliamor, els "swingers", el "cuckolding" i l'anarquia relacional, entre d'altres. Alhora, abordarà com aquest tipus de relacions qüestionen conceptes com la fidelitat, l'amor romàntic, la mitja taronja i l'exclusivitat; sense passar per alt, però, el risc de les no monogàmies de caure en la polinormativitat i les relacions no ètiques. Aquest capítol estarà narrat per Joana Vilapuig.

Capítol 4: "D" de disfuncions sexuals

Acceptem, com a societat, que hi ha moltes coses que no fem bé, com cuinar, conduir o practicar un esport; tanmateix, a moltes persones els costa admetre que no funcionen bé al llit. Les dades, però, assenyalen que tothom pot patir alguna disfunció sexual i, de fet, gairebé la meitat de les dones i un terç dels homes en pateix una (o més d'una) al llarg de la seva vida. Per trencar amb aquest tabú, aquest episodi del programa abordarà la disfunció erèctil, l'ejaculació precoç, la sequedat vaginal, la manca de desig, l'anorgasmia, el vaginisme i la disparèunia, entre d'altres afeccions. Aquest capítol estarà narrat per Òscar Dalmau.

Capítol 5: "A" d'anticoncepció

Habitualment es parla de l'anticoncepció des de la por i l'amenaça a un embaràs no desitjat. Aquest episodi del programa parlarà de l'anticoncepció com a acte de responsabilitat, d'amor, d'autocura i d'eina per a viure el plaer sense haver de patir. Repassarà els diferents mètodes, els avantatges i inconvenients de cadascun i com escollir el més apropiat per a cadascú. Alhora, reflexionarà sobre temes com l'impacte de les hormones i la corresponsabilitat anticonceptiva. Aquest capítol estarà narrat per Roger Berruezo.

Capítol 6: "X" de xarxes socials

Les xarxes formen part del nostre dia a dia. Ens ajuden a comunicar-nos, a explicar-nos i a relacionar-nos. Per això, també s'han convertit en una eina essencial en la nostra vida sexual i afectiva. Com són les relacions sexoafectives en l'era digital? Per entendre-ho, aquest episodi parlarà de les aplicacions digitals de cites, de la virtualitat dels vincles, del sèxting, de les violències en línia - com el "ghosting" i el "sexpreading"–, de la protecció per als menors, del futur del sexe i del paper que hi jugarà, en tot plegat, la intel·ligència artificial. Aquest capítol estarà narrat per Xènia Casado.

Capítol 7: "J" de joguines sexuals

Jugar no és només cosa de nens. Jugar ens permet experimentar, sortir de la monotonia i desinhibir-nos a qualsevol edat. Per això, quan ens fem grans podem seguir jugant, encara que les joguines ja siguin unes altres. Aquest episodi repassarà l'ampli i variat repertori de joguines sexuals disponibles: per estimular la vagina, l'anus, el clítoris, amb vibració, sense vibració, lubricants, joguines BDSM i fetitxe, entre d'altres. Aquest capítol estarà narrat per Neus Rossell.

Capítol 8: "R" de "red flags"

Parlem de "red flags" per indicar el conjunt de senyals que ens apunten que hi ha alguna cosa que no rutlla del tot bé en les nostres relacions, ja siguin d'amistat, de família, laboral o sexoafectiva. En el cas de la sexualitat, seria una "red flag" que la persona amb la que practiquem sexe no es vulgui posar un preservatiu o que només es preocupi pel seu propi plaer. Aquestes conductes, i també d'altres com el "ghosting", són indicadors que es traspassen o es poden acabar traspassant límits que són innegociables. Aquest capítol estarà narrat per Neus Ballús.

Capítol 9: "S" de sexe oral

El sexe oral és una pràctica molt plaent per a la majoria de persones. Els llavis i la llengua són una zona especialment eròtica i sensible gràcies a la gran quantitat de receptors sensitius que s'hi troben. Fer petons, llepar o xuclar són, per a la gran majoria, parts bàsiques en les relacions sexuals. Tot i això, sovint només es consideren "preliminars". Per desmuntar aquest i altres mites del sexe oral, aquest episodi del programa parlarà dels petons, de la fel·lació, del cunnilingus, de l'anilingus i de la pràctica del 69, entre d'altres. Aquest capítol estarà narrat per Pau Venteo.

Capítol 10: "I" d'invents

Al llarg de la història hi ha hagut molts invents que han suposat grans canvis en el món i en la nostra vida diària: la roda, la pólvora, la bombeta, els antibiòtics, el telèfon… També hi ha hagut grans invents que han revolucionat la sexualitat humana: la pastilla anticonceptiva, el condó, el vibrador, l'estimulador de clítoris, les aplicacions de cites… També hi ha hagut altres tipus d'invents, menys tangibles, que també són construccions humanes, com ara la monogàmia o els cànons de bellesa. Aquest capítol capítol parlarà de tot plegat i estarà narrat per Maria Nicolau.

Formen l'equip del programa

Direcció: Cristina Vicente

Realització: Roger Reig

Producció executiva Uniunfandos: Núria Vila

Producció executiva 3Cat: Cristian Trepat i Mario Daza

Producció delegada 3Cat: Eric Dexeus i Xavi Sobrón

Coordinació de Continguts 3Cat: Núria Castejón

Redacció i Guió: Dani Belenguer, Camilo Villaverde i Cristina Vicente

Assessora de continguts: Elena Crespi

Muntatge: Ona Vidal - Michele Stocco i Roger Reig

Disseny gràfic: Elena Nogués

Documentació Uniunfandos: Ona Vidal

Documentació 3Cat: Roger Esparó, Aurora Bastida i Francesc Pérez

Ajudant de producció: Laura Teixidó

Figuració: Laura Bastida i Ricard Boyle

Maquillatge: Sílvia Parra

Direcció de fotografia: Christian Moyes

So directe: Jordi Moncho

Postproducció sonora: Alex Vilches

Lingüista: Odile Arqué

Anar al contingut