Vitòria

ETA atempta contra la seu de Caja Vital a Vitòria i contra una caserna de l'Ertzaintza a Ondarroa

Atemptat per partida doble aquesta matinada de dissabte a diumenge al País Basc. A la mitjanit, ETA ha atacat amb cotxe bomba la nova seu corporativa de Caja Vital, als afores de Vitòria, on ha provocat danys materials. Una trucada en nom de la banda ha alertat de la col·locació dels explosius i la zona ha pogut ser desallotjada a temps. En canvi, a Ondarroa, ha esclatat un vehicle carregat d'explosius sense cap avís previ. Els fets han passat cap a quarts de cinc de la matinada de diumenge davant de la comissaria de l'Ertzaintza a la ciutat. La bomba ha ferit onze persones, tot i que només n'hi ha dues d'ingressades.

Actualitzat

El primer atemptat ha estat a Salburua, un barri nou als afores de Vitòria. L'explosió ha tingut lloc a un quart de dotze de la nit de dissabte i aquest cop la banda terrorista sí que ha alertat a través d'una trucada la policia municipal. L'avís ha permès desallotjar la zona, on també hi ha el pavelló on juga el TAU Vitòria. Uns 45 minuts després, un cotxe carregat amb 82 quilos d'explosius ha esclatat molt a prop de la nova seu central de la caixa de Vitòria, la Caja Vital, unes instal·lacions inaugurades recentment.

L'explosió no ha provocat ferits però sí nombrosos danys materials. L'edifici de l'entitat bancaria, que havia estat construït fa poc, ha patit desperfectes importants però l'explosió no n'ha afectat l'estructura. El cotxe utilitzat ha estat un Renault Clio i segons l'Ertzaintza, la trucada s'hauria fet des d'una cabina pública de Galdakao, a Biscaia.

100 quilos d'explosius, només quatre hores després

El segon atemptat ha estat més cruent. En aquesta ocasió no hi ha hagut cap avís de la col·locació del cotxe bomba ni s'ha reivindicat l'acció i, per tant, no hi ha hagut temps d'evacuar la zona. L'explosió ha passat a dos quarts de cinc de la matinada de dissabte a diumenge davant la comissaria de la policia autonòmica basca d'Ondarroa. Segons fonts de la investigació el vehicle bomba anava carregat amb més de cent quilos d'explosius.

L'explosió ha deixat almenys onze ferits, dels quals sis eren policies. La majoria han estat atesos per ferides lleus, amb talls a les extremitats i lesions a l'oïda.  El ferit més greu ha estat una noia de 15 anys que ha hagut de ser operada per un traumatisme cranioencefàlic. L'ona expansiva ha afectat els habitatges i locals comercials de la zona i ha obert tres grans forats a la façana de l'edifici de l'Ertzaintza.

El delegat del govern al país Basc, Mikel Cabieces, ha condemnat l'atemptat. El conseller d'Interior del govern basc, Javier Balza, ha visitat el lloc dels fets i ha assegurat que la banda buscava una "massacre" i matar el major nombre d'ertzaines possible. El polític basc ha explicat que els terroristes han deixat el cotxe a la carretera amb la part del darrere apuntant cap a la comissaria. Abans de fugir haurien llançat dos còctels Molotov amb la intenció de fer sortir els agents en el moment de l'explosió.

Després de les accions judicials

Aquests atemptats arriben després d'una convulsa setmana. Les forces de seguretat estaven en màxima alerta per por a reaccions després de la il·legalització, dimarts, d'Acció Nacionalista Basca i dijous del Partit Comunista de les Terres Basques.

L'última acció terrorista atribuïda a la banda és l'atemptat frustrat d'aquesta setmana contra un agent de la policia de Bilbao amb una bomba adossada al seu vehicle.

Anar al contingut